Foto: Nova.rs

Gorivo u Srbiji ponovo je poskupelo. Sada za litru dizela morate da izdvojite 187 dinara, a građani nikako ne treba da se iznenade ukoliko se nastavi ovakav trend i u narednim mesecima. Dodarno, rast cene goriva "preliće" se na sve sektore privrede, što će građani videti u prodavnicima, pijacama, buticima i svojim novčanicima.

U novoj 2022. godini poskupelo je praktično sve: od stanova, kafe, preko mesa, cigareta i alkohola, pa do goriva koje je dostiglo cenu od 187 dinara po litru. Stručnjaci upozoravaju da će novo poskupljenje stvoriti novi inflatorni talas, te da treba očekivati nastavak poskupljenja.

Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je za Nova.rs da se zbog rasta cene goriva može očekivati poskupljenje u svim sferama ekonomije i društva, naročito u saobraćaju i poljoprivredi.

Ljubomir Madžar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Poskupljenje će se odraziti na sve sektore i proizvode, a mera tog odražavanja jeste energetska intenzivnost sektora, odnosno koliko sektor troši goriva po jedinici proizvoda. Najviše će se povećati cene proizvoda za oblasti i sektore koji energetski najviše troše goriva, a u tu grupu u prvom redu spada saobraćaj. On je baziran na potrošnji goriva, čime opslužuje i sve druge sektore, te na taj način direktno utiče na sve ostale. Ponavljam, zbog toga će apsolutno svi osetiti porast cene goriva“, podvlači Madžar.

Ekonomista ističe da će ovo važiti ukoliko ne bude administrativnih prepreka poskupljenju, meru koju već primenjuje Vlada Srbije za određene proizvode.

„Time se kontroliše poskupljenje cene kafe, sećera, ulja i pod kontrolom će biti tokom prvog polugodišta ove godine, posle ćemo videti šta će se desiti. Moguće je da će Vlada doneti i sličnu odluku za gorivo, ali to sada ne znamo”, dodao je on.

Na pitanje da li ćemo zbog rasta cene goriva poskupljenja osetiti i na rafovima u supermarketima ili pijacama, Madžar tvrdi da je to nesumnjivo.

„Proizvodi na rafovima i tezgama moraju biti dovezeni od mesta gde su proizvedeni, pa do mesta prodaje. Taj prevoz podrazumeva potrošnju goriva, što već utiče na cenu. Pored uslužnih delatnosti, rast cene goriva će se videti i kroz poskupljenje poljoprivrednih proizvoda jer je ovo oblast koja je energetski intenzivna. Traktori i kombajni koriste gorivo, pa će apsolutno biti vidljivo poskupljenje kroz ovaj primarni sektor privrede“, podvukao je Madžar.

Ekonomista kaže da niko ne zna do kada će trajati ovo poskupljenje.

„Postoje različite i neujednačene prognoze kako će se cene kretati, ali niko ne može precizno da kaže kakvi će biti trendovi. To je dodatni teret za privredu koja će ući u period neizvesnosti. Ništa privredu ne ‘ubija’ tako kao neizvesnost”, zaključio je naš sagovornik.

Ekonomista Mihajlo Gajić rekao je za Nova.rs da će poskupljenjem goriva poskupeti niz proizvoda, ali da je on veruje da to neće stvoriti veliku inflaciju.

Medju nama Mihajlo Gajic
Mihailo Gajić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Cena goriva jedno od važnijih inputa u proizvodnji i transportu gotovo svih dobara, čime će poskupljenjem goriva poskupeti čitav niz dobara na tržištu. Teško je tačno proceniti za koliko će poskupeti proizvodi, ali ovaj rast goriva će nesumnjivo pogurati opšti nivo cena u zemlji“, rekao je Gajić i dodao:

„Ne treba očekivati preterani rast cena imajući u vidu da se cena goriva već neko vreme povećava. Situacija je takva da je ovo mali korak u odnosu na prethodna poskupljenja u prethodnim par meseci. Ne verujem da će ovo napraviti veliki inflatorni udar, ali svakako nije nešto što je dobra vest“, zaključio je ekonomista.

Bonus video: Anketa – Poskupljenje Goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare