Kafa
Domaća kafa, Foto: Jelena Jovanovic / Panthermedia / Profimedia

Sumorne prognoze iz prethodne godine počele se da se ostvaruju, pa je tako ranije najavljeno poskupljenje kafe već vidljivo u srpskim marketima. Dok se kafa u septembru prošle godine kretala od 220 do 240 dinara za pakovanje od 200 grama, sada se za isto pakovanje cena kreće i do 385 dinara za pojedine brendove domaće kafe.

Cene kafa u većim trgovinskim lancima u Srbiji kreće se od 89 do 181 dinar za pakovanje od 100 grama, dok se cena za pakovanje od 200 grama kreće od 200 pa sve do 385 dinara, koliko košta Jakobs Monarh u Maksiju i Univereksportu. Uglavnom većina pakovanja od 200 grama u većim marketima košta između 260 i 300 dinara.

Još minule godine je najavljivano da će desetkovan prošlogodišnji rod kafe u Brazilu zbog mraza, odakle je Srbija inače i najviše uvozi, uticati na cenu koja se poslednje četiri godine nije menjala u srpskim marketima. Srbija kafu uvozi još iz Ugande, Kolumbije, Jamajke i Indonezije.

Foto: Shutterstock

Ova situacija je minule godine uticala i na cenu kafe na berzi, te je ona poskupela za više od 100 odsto. Takođe, poskupljenje transporta je isto uticalo na cenu kafe.

Papović: U Srbiji je jak uvoznički lobi

Međutim, Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača kaže za Nova.rs da se „odavno zna da u Srbiji postoji monopol“.

„Uvoznički lobi je najjači što se Srbije tiče i niko se time nije ozbiljno pozabavio. Tako da mogu da nam plasiraju i kvalitet robe i cene kako oni žele, to niko ne kontroliše“, kaže Papović za naš portal i dodaje:

„Imate nekoliko generalnih uvoznika koji diktiraju cenu i time treba da se pozabavi Komisija za zaštitu konkurencije. Ja se čak plašim i imam sumnje da je to dogovorena ekonomija, što je zabranjeno…. Da ne pričamo sada ko je vlasnik koje pržionice, odnosno koji fondovi, ali je indikativno i sumnjivo jako.“

Foto:Medija centar Beograd

Da se građani žale na poskupljenje kafe poslednjih dana, potvrđuje nam i Dejan Gavrilović iz Efektive.

„Ljudi se poslednjih dana žale i na poskupljenje drugih proizvoda u radnjama, poput jogurta ili vode“, kaže on za Nova.rs.

Dejan Gavrilović
Foto: Medija centar

Inače, stanovnici Srbije nalaze se u evropskom vrhu po ispijanju kafe, a ispred nas su Norvežani. Godišnje svaki stanovnik naše zemlje popije četiri i po kilograma.

Bonus video – Koliko šoljica kafe dnevno nam je potrebno

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare