Miran Pogačar, protest frilensera
Miran Pogačar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu skreće pažnju na uredbu nedavno usvojenu u Kini, zbog koje je bez posla već ostalo ili će vrlo brzo ostati, hiljade onlajn predavača engleskog jezika.

Kinezi su odlučili da zabrane deci mlađoj od 14 godina da preko interneta uzimaju dodatne časove engleskog jezika. To je 750 miliona dece, od kojih je 75 odsto na taj način dopunjavalo svoje znanje engleskog, a njihovi predavači iz celog sveta, pa i brojni iz Srbije, sada više to neće moći da rade, kaže Miran Pogačar iz Udruženja radnika na internetu.

Kina je, prema njegovim rečima, tu uredbu usvojila da bi rasteretila školsku decu, inače preopterećenu obimnim školskim gradivom, ali i da bi sprečili da se prekograničnim, onlajn podučavanjem, znatne finansije odlivaju iz zemlje. Svi koji su se iz Srbije time bavili, sada traže drugi posao ili pokušavaju da se prekvalifikuju, u čemu im pomaže i Udruženje.

Pogačar kaže da upravo takva situacija ukazuje na nesigurnost u kojoj rade frilenseri, neophodnost izrade novog zakona o fleksibilnim oblicima rada u korist radnika na internetu. On podseća da je bilo predviđeno formiranje Radne grupe za izradu tog zakona, ali da nje očigledno nema, jer Udruženje još nije dobilo poziv za učešće u njenom radu, kako je dogovoreno, kada su zbog novog oporezivanja i plaćanja zaostalih dugovanja retroaktivno, frilenseri danima protestovali.

Pogačar ponavlja da su glavni zahtevi da neoporeziv deo prihoda bude oko 56.000 dinara, a ne 18.000 kako je predložila vlada, kao i da frilenseri ostvare odgovarajuća prava, koja se tiču staža. On apeluje da Radna grupa što pre počne da rešava sporne delove zakona, kako bi hiljade frilensera mogle da nastave da rade i žive u Srbiji.

BONUS VIDEO: Najinteligentniji ljudi sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare