Foto:EPA-EFE/SUSANNE HASSLER-SMITH

Tri člana Udruženje radnika na internetu za Nova.rs objašnjavaju šta bi za njih značilo prihvatanje poslednjeg predloga Vlade za rešenje statusa frilensera, koje podrazumeva i plaćanje poreza pet godina unazad.

Ovo su njihove priče:

Đorđe, radi 12 godina kao frilenser

Uglavnom radim kao 3D modelar, dizajner i ilustrator.

U proseku sam mesečno zarađivao oko 1.000 evra.

Prema poslednjem predlogu Vlade, ako bih nastavio da imam ista primanja, svakog meseca bi morao da dam državi nesto više od 600 evra, odnosno 60 odsto mojih primanja. Da još bolje pojasnim, na platu od 1000 evra morao bih da plaćam „nekome“ iznajmljivanje dva stana u Beogradu.

Ja uplate ne primam još od novembra, a s obzirom da ovde nisam poželjan planiram da sreću potražim u drugoj državi, negde gde sam dobrodošao.

Stefan, radi 8 godina kao frilenser

Bavio sam se snimanjem originalnog sadržaja za Youtube.

Povezane vesti:

Prema važećem zakonu i dobijenom rešenju Poreske uprave, moj dug je oko 8.200.000 dinara za 62 meseca unazad, sa kamatama, bez prava na rate.

U poresku sam odlazio tri puta da se raspitam koje su moje obaveze, da bih sva tri puta bio vraćen sa odgovorima: „Ne plaća se tu ništa, to niko ne plaća, ne postoji šifra za vas.“

Obišao sam desetak knjigovođa u mestu gde živim i svi su davali uglavnom slične odgovore – da to nije regulisano i da slobodno radim.

Trenutno nemam izvore prihoda jer sam prestao da zarađujem u julu 2020.

Po novom predlogu Vlade moj dug bi bio 3.814.620 dinara, a rata duga 31.788 dinara u sledećih 10 godina.

Kako sam nezaposlen i nemam izvore prihoda, neplaćanje rate dovelo bi do prinudnog izvršenja naplate duga. To bi verovatno povuklo i kamate za sobom.

Naravno, time se dug ne bi namirio. Čak i da mi oduzmu sve što imam dug bi ostao, da ga isplaćujem do kraja života. Kao beskućnik. A onda da ga naslede moja deca.

Marta, radi 5 godina kao frilenserka

Radim kao predavač engleskog jezika.

Smatram da imam prosečna primanja kada je reč o ovoj branši. Mesečni iznosi su varirali u zavisnosti od mnogo faktora ali u proseku su iznosili oko 550 evra. Sa tim novcem sam pomagala porodicu i plaćala redovne troškove.

Nova ponuda Vlade je u potpunosti neprihvatljiva za mene jer po toj računici treba da plaćam oko 43 evra mesečno za prethodne troškove i oko 290 evra za tekuće. Dakle, od 550 evra sledećeg meseca koje zaradim ja bih treblo da izdvojim 290 evra i živim sa 260 evra mesečno.

Uz to nemam ni staž, ni pravo na bolovanje, dakle ovo plaćam kao harač Vladi Srbije i zato smatram da je ponuda koju smo dobili neprihvatljiva i sramna.

***

Povezane vesti:

Podsećamo, Udruženje radnika na internetu dobilo je u ponedeljak novu ponudu Vlade, koju su predstavnici ovog udruženja ocenili kao goru od prethodne, jer i dalje uključuje plaćanje poreza za pet godina unazad, dok ne postoje neoporezivi normirani troškovi, koji su se kretali od 20 do 50 hiljada.

Dan nakon toga predstavnici Vlade i frilensera po drugi put su seli za pregovarački sto, ali je sve ponovo okončano bez dogovora.

“Vlada je izložila predlog koji smo čuli prethodnih dana, a predlog nisu hteli da menjaju ni u jednom koraku. Ništa se nije promenilo. S tim u vezi, znam da svako ko ovo gleda pita te ljude  – da li ste normalni da insistirate na plaćanju nečega za šta ništa nećemo dobiti, osim duga i dužničkog ropstva”, rekao je predstavnik frilensera Miran Pogačar nakon sastanka u Vladi i pozvao ih da pravdu ponovo potraže na ulicama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar