Do održavanja izložbe EXPO 2027, omiljenog naprednjačkog projekta, ostale su još tri godine. Međutim, u neposrednoj blizini ovog kompleksa u Surčinu, uskoro će početi gradnja novog stambenog kompleksa Expo residence. Kako saznajemo, kvadrat u ovom kompleksu koštaće do 2.400 evra, bez PDV-a, što je daleko iznad proseka u ovom delu grada.

U EXPO 2027 država aktivno upumpava novac – za samu izložbu, paviljone, Nacionalni stadion, pravne, marketinške i konstultantske usluge… Bilo je očekivano da će se u ovom delu Surčina graditi i novi stambeni kompleks, a sada je to i sasvim izvesno. U pitanju je kompleks “Expo residence”.

Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Na sajtovima agencija za nekretnine pojavili su se oglasi za nove stanove u Ledinama, delu Surčina koje svakako privlači sve više kupaca stanova. Ono što ove stanove razlikuje od drugih jeste to što se nalaze u stambenom kompleksu “Expo residence”, koji se nikada ranije nije spominjao u javnosti. U pitanju je projekat čija realizacija još nije započeta.

Kvadrat od 1.990 do 2.400 evra bez PDV

Na zvaničnom sajtu i Instagram nalogu “Expo residence-a” ne navodi se mnogo – osim da kvadrat do kraja godine može da se kupi po promotivnoj ceni od 1.990 evra do kraja godine.

PROČITAJTE JOŠ

Kako bismo proverili i ostale detalje, nazvali smo broj telefona koji se navodi na sajtu. Osoba sa druge strane žice rekla nam je da je početak gradnje planiran za septembar. Radovi bi trebalo da budu gotovi, a stanovi useljivi u decembru 2025 ili “eventualno u januaru 2026. godine”.

Potencijalne kupce, naravno, najviše zanimaju cene. Što se tiče promotivne cene od 1.990 evra po kvadratu, ona se odnosi samo na stan od 74 kvadrata. To znači da je celokupna cena stana 147.260 evra, a na to treba dodati i PDV od 10 odsto.

Što se tiče ostalih stanova, kvadrati u njima su skuplji, ali, kako tvrde, neće prelaziti 2.400 evra.

“Recimo, stan od 39 kvadrata košta 2.250 evra po kvadratu plus PDV”, rečeno nam je.

Šta se dobija za taj novac?

Ova cena svakako je veoma visoka, imajući u vidu da su cene nekretnina u Surčinu daleko niže. Tako, recimo, u zgradi koja se takođe tek zida, kvadrat košta 1.300 evra.

A tačno na Ledinama, delu Surčina gde će se graditi “Expo residence”, kvadrat u izgradnji košta oko 1.800 evra.

Ko ipak odluči da izdvoji više novca za stan u Surčinu, dobiće, kako se navodi na zvaničnom sajtu kompleksa, određene pogodnosti. Kao prva pogodnost navodi se da je u pitanju “najpotentnija razvojna lokacija u Evropi”, kao i da postoji građevinska dozvola što, zakonski, nije pogodnost nego obaveza.

Dalje, navodi se da je u blizini aerodrom, Expo, da je zgrada okružena zelenilom i energetski efikasna, da ima kontrolu pristupa i interfon…

Skuplji kvadrati u Surčinu ipak će, čini se, postati “nova normalnost” zbog projekata koje vlast pompezno najavljuje. Tako je, pre nego što je Expo najavljen, kvadrat u ovom delu grada koštao 1.300 evra.

Ubrzo potom su, međutim, cene počele da rastu, a agenti za nekretnine smatraju da upravo zbog toga ova lokacija može da bude dobra investicija.

BONUS VIDEO Vlast ubrzano gradi u Surčinu na mestu budućeg Expa, opozicija traži odgovore i račune

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare