Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Radnicima čačanske Fabrike reznog alata (FRA), koja se nalazi u procesu stečaja, danas je počela isplata otpremnina na koju su čekali nekoliko meseci, rekao je agenciji Beta predsednik fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Đelić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prve otpremnine, u visini trećine bruto ličnog dohotka ostvarenog za svaku godinu rada, dobiće 102 radnika koji imaju više od 40 godina radnog staža, dok će 289 zaposlenih, koji ne zadovoljavaju uslov za penziju, dobiti po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

Đelić je dodao da će radnicma biti isplaćeno i devet zaostalih zarada u visini minimalca, kao i svi zaostali doprinosi.

Prema njegovim rečima u FRA je pre dva meseca prekinuta proizvodnja i posle isplata otpremnina u fabriku će biti uveden stečaj zbog velikih dugovanja.

Predsednik Indsutrijskog sindikata izrazio je uverenje da će uskoro biti osnovano novo preduzeće za obradu metala koje će koristiti proizvodne hale FRA i koje će zaposliti oko 210 bivših radnika te fabrike.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila i u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se porizvodnjom i za vojnu industriju.

BONUS VIDEO Uneskova lista zaštićenih dobara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare