Foto:Nova S

Iako se nalazi u vrhu gradova po zagađenosti vazduha, Čačak nije prošao na projektu Ministarstva rudarstva i energetike za subvencionisanje zamene stolarije i individualnih ložišta. Razlog - administracija nije priložila svu potrebnu dokumentaciju. Građani i opozicija postavljaju pitanje ko radi u javnom sektoru i traže odgovornost.

Autor: Nebojša Jovanović

„Ovo jeste previd, proceduralna greška, ali ne mogu da budem besan na te ljude. Rade mnogo, rade puno, a onaj ko toliko radi postoji mogućnost i da pogreši“ kaže gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ali, još jedan previd lokalne administracije koštaće građane prilično skupo. Zamena stolarije uz subvencije države do 50 odsto s nestrpljenjem se očekivala jer je duga i hladna zima prilično uvećala račune za grejanje. Mešđutim, malo ko je računao na promaju u lokalnoj administraciji.

„Neko mora da bude odgovoran. Sramota je da prođe nekažnjeno, da niko ne odgovara za to što se desilo jer ljudi su računali na to, kalkusali su na to u svojim budžetima“.

„Kako sam čuo, dokumentacija je bila neuredna pa je nisu primili u ministarstvu. Mora neko da snosi odgovornost, kao i za sve što se dešava u društvu“.

„Normalno da neko ko je predao dokumentaciju treba da snosi posledice“, smatraju građani sa kojima smo razgovarili.

Ali sve bi bilo drugačije da je bilo sluha u vladajućoj većini. Opozicija je pokušala na vreme da zakrpi dokumentaciju podnošenjem amandmana pri usvajanju, a potom i rebalansu budžeta. Trebalo je da i grad predvidi sredstva za učešće u državnom projektu, ali su naprednjaci to odbili.

„Nije bilo sagledavanja tog problema, nije bilo volje da se prihvati ideja bez obzira od koga ona dolazi. Dolazimo u situaciju da građani postave pitanje odgovornosti onih koji su omogućili da naprave uštedu u svom budžeti i da zamene stolariju pod povoljnijim cenama ali i da pokrenu odgovarajuće sudske postupke“ smatra Dragan Bisenić iz Grupe građana Čačak je naš.

Iz Narodne stranke ukazuju i da Grad Čačak nema ni energetskog menadžera ni službu za energetsku efikasnost. A nije da nije bilo zapošljavanja, doduše stranačkog.

„Ako si stranački bot i dobar si poznavalac društvenih mreža, onda dobiješ posao da u jednoj ustanovi vodiš društvene mreže za tu javnu ustanovu. Ili se pak popune radna mesta kako bi se platili za taj botovski rad koji rade za stranku, a ne za ono radno mesto za koje su dobili“ kaže Violeta Marković iz Narodne stranke.

Za utehu, iz lokalne samouprave poručuju da sledeće godine neće biti propusta jer će projekat voditi magistar nauka.

„Radićemo mnogo studioznije, ja ću voditi taj projekat u budućnosti i mnogo, mnogo novca ćemo u budžetu za narednu godinu predvideti za ove namene“, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Komentari

Svi komentari (2)