Godinu za nama obeležila je galopirajuća inflacija koja se uvukla u svaki segment života građana Srbije. Poskupelo je sve, i energenti i nekretnine, ali ono što je svakako ljude najviše pogodilo jeste rast cena hrane. Koliko nam dobro ide pokušali smo da sračunamo i uz pomoć “pljeskavica indeksa”, proverimo koliko su građani pljeskavica mogli da kupe za 1.000 dinara pre godinu dana, a koliko mogu sada.
„Pljeskavica indeks“ je koncept koji pominje ekonomista Goran Radosavljević, a poenta je da se kroz cenu pljeskavice vidi koliko je poskupljenje zapravo pogodilo građane. Zbog toga smo uporedili cene jednog od omiljenih srpskih obroka pre poskupljenja sa ovima koje su aktuelne danas.
Naime, pre tačno godinu dana, velika juneća pljeskavica od 220 grama je u jednom beogradskom restoranu brze hrane koštala 330 dinara.
To znači da je pre godinu dana za 1.000 dinara u ovom restoranu moglo da jede troje ljudi.
Danas, u tom istom restoranu ista pljeskavica košta čak 420 dinara. Prema tome, jedno od to troje bi ostalo gladno.
Da stvar bude gora, danas, u januaru 2023. godine, mala juneća pljeskavica od 180 grama košta više nego što je velika koštala pre godinu dana – čak 360 dinara, tako da za 1.000 dinara troje ljudi nije moguće nahraniti ni malim pljeskavicama.
Pljeskavice, naravno, nisu jedina brza hrana koja je poskupela, budući da je poskupljenje zahvatilo bukvalno sve – roštilj, pohovani kačkavalj, pice…
Tako je u jednom beogradskom restoranu pileći batak od 200 grama na roštilju pre poskupljenja koštao 280 dinara, danas u istom restoranu košta 400 dinara.
U drugom restoranu brze hrane pre nešto manje od godinu dana pohovani kačkavalj koštao 390 dinara, a danas košta 420 dinara.
Pica kaprićoza prečnika 32 centimetra je pre godinu dana koštala 640 dinara, a danas košta čak 890 dinara.
BONUS VIDEO Niz bez kraja – poskupljenja
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare