Foto: Promo

United Grupa, koja u Srbiji zapošljava više od 2.700 ljudi, zaprepašćena je odlukom kompanija Telekom Srbija i Telenor koje su dogovorile saradnju sa ciljem da se unište kablovski operator SBB i United Media, u okviru koje posluju slobodni mediji N1 i Nova S, saopštila je ova kompanija. Dodaje se da će, posle saznanja da o ovom nepoštenom poslovnom savezu postoje dokazi u vidu zvaničnih dokumenata, United Grupa podneti tužbe pred domaćim i međunarodnim pravosudnim organima, a obratiće se i svim relevantnim institucijama u Evropskoj uniji.

„Učešće Telekoma u kartelskom udruživanju zarad gušenja slobodnih medija u Srbiji nije iznenađenje, jer United Grupa već godinama ukazuje na opstrukcije, pritiske i podmetanja od strane Telekoma, koji je za svoje monopolističko ponašanje uvek imao podršku najviših državnih funkcionera Srbije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je SBB, zbog kvaliteta svojih usluga i najboljeg izbora kablovskih kanala koje distribuira, uspevao da se odupre svim nezakonitim pritiscima od zaustavljanja razvoja, zabrane postavljanja opreme u mnogobrojnim opštinama, progonu od strane različitih inspekcija, do pretnji našim korisnicima koji se ucenjuju radnim mestima da nam otkažu ugovore.

„Rukovodstvo Telekoma je, posle učešća u svim tim opstrukcijama, sada osmislilo i najnoviji napad kroz partnerstvo sa Telenorom da bi, kako su naveli u svojim zvaničnim dokumentima, stavili tačku na rad naše kompanije i tako nas prognali iz Srbije. Neshvatljiv je zato postupak Telenora, koji ima saznanja kroz kakva podmetanja u poslovanju u Srbiji prolazi United Grupa, da se i pored toga kao evropska kompanija kojoj su dobro poznati zakoni slobodnog tržišta odluči na partnerstvo čiji je cilj da se druga privatna kompanija finansijski ošteti i da slobodni mediji ostanu bez novca i prestanu sa emitovanjem programa“ , navodi se u saopštenju.

United Grupa upozorava da iako je nezakonito da državna kompanija bude posredni ili neposredni vlasnik medija, kompanija Telekom iz godine u godinu povećava svoj uticaj u medijima.

„Telekom je otišao i korak dalje i neskriveno želi da postane jedini “isporučilac medijskog sadržaja”, odnosno da uspostavi monopol u sferi javnog informisanja. U svim ovim nezakonitim aktivnostima, Telekom sve vreme ima bezrezervnu podršku vlasti. Sada se u posao uvođenja građana Srbije u potpuni medijski mrak uključila i češka kompanija Telenor, zbog čega bi najveću cenu mogli platiti građani Srbije koji ne bi imali mogućnost da se istinito informišu“.

United Grupa je nedavno institucijama Evropske unije poslala nesporne dokaze i činjenice o netržišnom ponašanju Telekoma u Srbiji i zakonski neprihvatljivoj pomoći ovoj kompaniji od strane svih državnih organa. Zbog najnovijih dokaza moraćemo da ukažemo i da se u pakt za pokušaj uništenja naše kompanije uključila i jedna evropska kompanija u vlasništvu Petra Kelnera.

United Grupa vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi koji posluje u osam zemalja, ali ni u jednoj nismo nailazili na opstrukcije i nezakonite pritiske kao što je to slučaj u Srbiji.

„Snaga naše kompanije su naši korisnici i gledaoci koji biraju da budu istinito informisani, ali i naši mnogobrojni zaposleni čiju egzistenciju ne smeju da ugroze nečasni dogovori Telekoma i Telenora. Zbog svih njih, nećemo dozvoliti da planovi za uništenje kompanija United Media i SBB prođu bez zakonskih posledica po kreatore ovog nepoštenog poslovnog saveza, za koje verujemo da imaju i podršku vlasti u Srbiji.United Grupa uložila je u Srbiju skoro 900 miliona evra, a samo u prošloj godini više od 80 miliona. Ukoliko se odupremo svim nezakonitim napadima i sabotažama u razvoju kojima smo svakodnevno izloženi, nastavićemo sa investicijama u Srbiji ulažući 240 miliona evra u naredne tri godine“.

Kvalitet naših usluga, ponuda najboljih programskih sadržaja, kao i lojalnost naših korisnika, garancija su nastavka našeg snažnog razvoja i još većeg poslovnog rasta kompanije koja u ovom trenutku ima oko 12.000 zaposlenih na svim tržištima. United Grupa, osim u Srbiji, posluje u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare