Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Portal Nova.rs za praznike svojim čitaocima poklanja 40 autorskih tekstova koji predstavljaju aktuelna i analitična ili intimna i ispovedna zapažanja o godini koja je (skoro u potpunosti) iza nas. Ili o ljubavi. Ima ih i o aktivizmu, savremenicima, društvenoj odgovornosti, strasti. Ili o životu generalno. Temu smo im predstavili kao slobodnu, a pristup je njihov lični. I reči su sasvim njihove. Pišu ih naši sagovornici, saradnici, kolumnisti, prijatelji i urednici portala i novine "Nova". Ovaj konkretno piše profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

Protekle godine se u medijima ustalila nova praksa. Barem jednom mesečno, naslovne strane tabloida i internet portala prekrivao bi ogroman naslov koji bi počinjao rečima: VUČIĆ JE BIO U PRAVU! O čemu god da je bio u pravu, potvrđivali su eksperti – od tviteraša do predsednika država! Ova nova literarna forma, ispostavilo se, uvek ima tri dela: 1. Vučić najavljuje katastrofu 2. Ali Srbiji niko ništa ne može i 3. I to uprkos klevetnicima koji uzalud podrivaju temelje, o koje će se sami razbiti.

VUČIĆ JE BIO U PRAVU! Stručnjaci potvrdili: Rat u Ukrajini dovešće do gladi u svetu, uzvikivao je portal Srbija danas, dok je tabloid Alo bliže objasnio katastrofu: “OVO JE DOKAZ, EKONOMSKE ANALIZE POTVRDILE: naša zemlja će izbeći crni scenario! Vučić je spasao Srbiju od gladi!” Može li lepše da protekne jutarnja štetnja od kreveta do kuhinje, ili za one agilnije, do pekare, trafike ili kladionice? Svi će propasti, ali mi nećemo. A nećemo zato što ko glad nije ni pretila nama nego Beninu, gde već decenijama vlada glad, koja će se sada zbog sankcija Rusiji i slabijem izvozu ruskog žita sad pojačati. E sad, do gladi u svetu neće ni doći, ali je naslov baš dobar, zar ne? VUČIĆ JE PONOVO BIO U PRAVU pisalo je na portalu Drugacije.com.

Predsednik je. pišu, predvideo još jedan potez Ukrajine, o ovome je juče govorio… A govorio je o tome da će Ukrajinci da izbace Tolstoja iz školske lektire, o čemu je i sam gnevno i detaljno obavestio Srbiju u TV dnevniku. Čak je i taj portal imao potrebu to da produbi: “О хистерији према свему што је руско говорио је јуче гостујући у Дневнику на РТС-у и председник Александар Вучић.” VUČIĆ JE BIO U PRAVU! POTVRĐENE PREDSEDNIKOVE MRAČNE PROGNOZE: EVROPU ČEKA NAJHLADNIJA ZIMA! Ovaj se naslov pojavljivao pet-šest meseci uzastopce: od maja pa sve do pre neki dan. A kao za baksuz, ova zima je tako blaga da bi čak i najmanje koncentrisan prolaznik pored kioska mogao da posumnja da Vučić priča gluposti.

Ali, srećom još u septembru (!!!), Vučić je pojasnio svoje mračne slutnje: VUČIĆ: ZIMA ĆE BITI MNOGO HLADNA, A SLEDEĆA ĆE BITI POLARNA I onda, ako ste na katolički, a možda i pravoslavni Božić u stanu sedeli u kratkim rukavima, ili se šetali samo u džemperu, gde će vam duša, kad kad je ovo najgora zima u poslednjih sedamdeset godina? VUČIĆ JE BIO U PRAVU, ČEKA NAS PAKLENO VREME! Ovo je naslov iz Informera, daleko primereniji majskim večerima, kad su vrućine već počinjale.

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Uostalom, u naslovu je bila paklena cena nafte, koja je vrtoglavo skakala na svetskom tržištu, mada je i to bilo povezao sa hladnom zimom. Evo šta Informer kaže: “Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao i objasnio (!!!) građanima Srbije da dolazi teško vreme i da Evropu očekuje možda i najteža zima do sada. I potvrdilo se: “Da je Vučić bio u pravu, pokazuje i najnoviji tvit Džoša Janga, investitora koji trguje naftom i gasom.” Svaka čast na analizi. Nego, gde smo sada, decembra 2022 godine?

Da je Informerov tviteraš Džoš Jang nastavio da trguje naftom, do sad bi već propao, jer je tada cena nafte bila 120 dolara, a danas jedva 80 dolara po barelu. Kud se dede to Vučićevo pakleno vreme, u najtežoj zimi odvajkada? I gde li nam je ekspert, tviteraš Džoš Jang? Da se nije smrznuo negde?

Španski premijer POTVRDIO: VUČIĆ JE BIO U PRAVU, video je dalje od ostalih… “ Tako su se krajem avgusta usijali skoro svi srpski tabloidi i portali. Španski premijer je tada Vučiću rekao: “Vi ste mi rekli da postoji velika verovatnoća da će u Evropi da izbije veliki rat i, kao što svi danas znaju, bili ste u pravu” – zaključio je španski premijer. On to, kukavac, to nije ni shvatio dok mu to Vučić nije rekao! A tabloidi i portal pojašnjavali: “Ovim se pokazalo i dokazalo da je Vučić govorio istinu kada je po početku sukoba u Ukrajini rekao kako je sve širom Evrope upozoravao šta će se dogoditi, ali da mu je malo ko verovao.” Vučić opet bio U PRAVU! LAŽNI EKOLOZI KIDISALI DA UGASE RUDNIKE, a sad se i Nemačka vraća na UGALJ, objabio je portal Objektiv.rs. I objasnio nam: “ Ovo je još jedna potvrda da je predsednik bio u pravu, i dokaz njegovog vizionarstva, budući da je mesecima unazad trpeo udarce, jer je očigledno mnogo pre drugih znao i video šta se dešava u svetu i šta će se desiti. A lažnim ekolozima bitnije da isteraju svoje, pa makar na štetu svoje države.”

Može li se ovome bilo šta dodati? Može, naravno. VUČIĆ JE BIO U PRAVU – EVRO PAO NAJNIŽE U ODNOSU NA AMERIČKI DOLAR! JOŠ JEDNOM SE POTVRDILA ISPRAVNOST POLITIKE KAKVU VODI ALEKSANAR VUČIĆ, objavljuje ALO, ističući da su sve agencije javile o drastičnom lomu evra. I, šta je bilo posle? Jel’ se evro slomio? Nije? Eh… šta ima veze?

VUČIĆ JOŠ JEDNOM BIO U PRAVU!, javio je tabloid Alo, nakon završenog svetskog prvenstva u fudbalu. A napadali su ga kao da ne zna šta priča, kad je rekao na neće ga navija za Hrvatsku. I Informer je iskazao svoj bol: “Uvek je bilo kad Vučić nešto kaže, a što se „eliti“ ne svidi da odmah na njega sasuju „drvlje i kamenje“, a kada bi zastali samo za trenutak uvideli bi da je Vučić bio barem tri koraka ispred njih.”

Znači, sram vas bilo za drvlje i kamenje. I srećna vam Nova godina.

Bonus video – Danica Popović: Ako su cene nepodnošljive – menja se vlada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare