Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Dok Nemci već sada znaju da će im stanove grejati samo do temperature od 19 stepeni – mi se samo plašimo! I onda će nas iz smetova izneti – omiljeni vođa, pa ćemo ostati živi”, kaže u intervjuu za novine “Nova” profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović.

Govori i o tome da li ćemo na zimu imati gasa i struje, čemu dugujemo enormno poskupljenje osnovnih životnih namirnica u odnosu na prošlu godinu, ali i šta misli o izjavi guvernerke Jorgovanke Tabaković da je kromir poskupeo 152 odsto, zbog svadbi i veselja…

Predstavnici Ministarstva finansija predložili su na pregovorima oko povećanja minimalne zarade za 2023. godinu da država poveća neoporezivi iznos zarade sa 19.300 dinara na 21.712 dinara i da umesto poslodavaca preuzme teret dodatnih izadataka. Ima li država novca za to?

Kad inflacija pređe 20 odsto a državni podsticaj raste upola sporije, svakom je jasno da od tih podsticaja nema ništa. A država, umesto da zaštiti one kojima inflacija pravi najveću štetu: invalide, najsiromašnije penzionere, ili primaoce socijalne pomoći, ona se igra procentima koji će se svi, realno, pretvoriti u – nulu. Državu to malo košta, a lepo zvuči u medijima. Znači – korisno je!

Iz Kreni-promeni su nedavno upoređivali aktuelne cene mesa, ulja, kafe sa onima iz prošle godine. Neke namirnice, pogotovu meso, su duplo poskupele. Čime se može opravdati ovoliko povećanje cena?

Osnovni razlog ovolikog poskupljenja su očekivanja, i to dvostruka. Najpre, svi smo svedoci da su se cene hrane udvostručile. Uz rast cena goriva, tu je bitno doprinelo i dugogodišnje smanjenje stočnog fonda. Sada su se te dve sile spojile: mesa je sve manje, a cene će rasti. Tu za sada spasa nema – niti ko nudi jeftinije meso, niti kupci smanjuju tražnju…

Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kako komentarišete izjavu guvernerke Jorgovanke Tabaković da je krompir poskupeo za 152 odsto zbog toga što su građani nakon korone počeli masovno da prave svadbe i veselja?

Verujem da guvernerka nije ništa ni mislila, što je za javnost naročito opasno u trenucima kad ne čita već napisan govor. Sad smo, verujem, dobro prošli!

Šta možemo da očekujemo u vezi cena struje i gasa na zimu i hoće li ih uopšte biti dovoljno?

Dok Nemci već sada znaju da će im stanove grejati samo do temperature od 19 stepeni – mi se samo plašimo! I onda će nas iz smetova izneti – omiljeni vođa, pa ćemo ostati živi. Meni je ovo stvarno neozbiljno: naravno da će struje i gasa biti, i naravno da će biti skuplji. I tu nam omiljeni vođa neće pomoći, moraćemo sami. Urušio je Elektroprivredu Srbije, postavljanjem nestručnih ljudi na najvažnija mesta, a umesto o tome da govorimo kao uzroku poskupljenja i nestašica, govorimo o hladnoj zimi! Pa ko nam je kriv? Ko će nama reći do koliko stepeni će ovde grejati radijatore?

Predsednik Srbije kaže da smo ispali najveći „idioti“ zato što smo navodno stavili tačku na priču sa Rio Tintom i iskopavanjem litijuma. Istu tezu brane i poslanici vlasti, a ministar građevinarstva Tomislav Momirović kaže da je litujum bio „naša šansa da izmislimo internet“. Zvuči li vam to kao da će vlast pogaziti obećanje koje je dala u vezi litijuma?

Da, meni to upravo tako zvuči. Vlast će sigurno to sve pogaziti, samo ako se ukaže prilika. Sve će zavisiti od opozicije, kojoj je ovo čini mi se, jedina jasna tema, oko koje su se svi složili. Tako da se nadam da će predsednik ostati ono što je za sebe rekao, ako ni zbog čega drugog, zato što je to zdravija varijanta za sve nas, pa i za njega.

Opozicija se vratila u republički i gradski parlament. Kako vam izgleda ono što smo dosad imali prilike da vidimo?

Zaista ne znam. Glasala sam za opoziciju, ali zasedanja parlamenta odavno ne pratim. Uz to, politička snaga opozicije je minorna, a njihov uticaj na medije verovatno još manji. A biće još manji, ako se pokaže da gledanost opozicionara u skupštini raste. Jer, ako na RTS-u mogu da pokrivaju uzvike navijača na fudbalskim utakmicama, šta tek ovde mogu da urade! Baš sam znatiželjna šta će ovde uraditi!

Mislite li da se energija opozicije rasipa stalnim međusobnim prepucavanjima?

Ne, ne.. sve je to odlično za široku publiku, voli narod rijalitije, a svi političari se time hrane. Samo, to ne umem da tumačim.

Lider pokreta SRCE i bivši predsednički kandidat Zdravko Ponoš sa porodicom je zadržan na granici prilikom povratka sa odmora, gde je gotovo dva sata čekao razgovor sa predstavnicimoa BIA koji se nisu pojavili. On je naknadno rekao da je reč o zastrašivanju. Šta vi mislite o tome?

Mislim da je odlično što se o tome sve više govori, i u medijima, i u privatnim razgovorima. To je jedini način da javnost shvati da je vlast bedna i nemoćna, čim ih svetlost reflektora obasja. Da ne verujete, šta bi oni sve uradili da se dopadnu vođi! Ali je ovo i pobeda za porodicu Ponoš – ne mogu im ništa, ne smeju. Još otali da se ohrabre, kud bi nam bio kraj …

Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Na mesto direktora „Gradskog-stambenog“, odlukom nove gradske vlasti, postavljen je Aleksandar Jakšić, koji je javnosti postao poznat upravo napadima na vas, a braneći doktorat ministra Siniše Malog. Čime je Jakšić sa nepunih 30 godina, ovu poziciju zaslužio?

Trebalo bi da mi laska da se moje „rušenje“ u vladajućoj partiji ovako visoko vrednuje. Ali moram da priznam da nisam zadovoljna. Da je dobio EPS, pa da pomislim da sam bitna. Ali, evo, ni bivši dekan Ekonomskog fakulteta nije postao rektor Beogradskog univerziteta, uprkos velikom trudu u toj aferi. A više sam od njih očekivala …

BONUS VIDEO: Danica Popović: Ne treba da se plašimo jeseni inflacija će biti oko 20 %

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare