Foto: Shutterstock

Kupovina stana - jedna od najvažnijih odluka koju dosnimo, predstavlja investiciju za sva vremena, Ipak, uz malo truda i zapažanja, nekoliko stavki može sniziti prvobitnu cenu stana koju vam je ponudio prodavac. U nastavku donosimo TOP 5 razloga zbog kojih biste mogli da uštedite pri kupovini nekretnine, odnosno potpuno opravdano snizite cenu stana.

Zgrada u kojoj je stan nema lift 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Privatna arhiva, Shutterstock

Ukoliko je reč o zgradi od pet, ali i više spratova, potpuno je očekivano da u njoj postoji lift. Neretko i investitori namerno pogrešno obeležavaju spratove, kako bi ukoliko je to moguće, izbegli da u zgradi „instaliraju“ lift.

Stan je u suterenu 

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Koliko god da je stan koji kupac želi – lep, sama činjenica da se nalazi u suterenu neke zgrade može bitno uticati na njegovu cenu.

Kupac u tom slučaju treba da pregovara i pokuša da snizi cenu.

Stan se nalazi pod ravnom pločom 

Kako kaže agent za nekretnine, Katarina Lazarević, među ponudama za stanove nalaze se i oni koji su praktično pod ravnom pločom, odnosno zgrada u kojoj se nalaze – nema krov.

PROČITAJTE JOŠ

Ovde se kao problem može javiti prokišnjavanje, ali i teškoće prilikom zagrevanja stana zimi.

Stan koji vam se dopao nema terasu 

Funkcionalnost prostora preduslov je pri kupovini stana. Ipak, terasa je važna jer većina ljudi doživljava je kao dodatnu prostoriju ili mogučnost da, kada žele, mogu proširiti stan.

Osim toga, terasa je za ljude koji žive u višespratnicama na neki „dvorište“.

Stan koji kupujete nema regulisano grejanje 

Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN/Shutterstock

Agent za nekretnine, Katarina Lazarević upozorava da još jedna zamka pri kupovini stana na kojoj kupac može uštedeti jeste nepostojanje sistema za grejanje.

Koliko god da je stan uređen i na dobrom mestu, instaliranje sistema za grejanje može biti dodatni, ne tako malo trošak za vlasnike.

Prema nekim računicama, ugradnja radijatora i postojeće propratne opreme, može da košta i više od 1.300 evra.

BONUS VIDEO: Katarina Lazarević_ Veća potražnja za stanovima bez centralnog grejanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare