Opština Stara Pazova iznenada je kupila fudbalski stadion za čak 1,35 miliona evra i to od privatne firme koja je gradnju tog "kompleksa" počela tek ove godine, a upotrebnu dozvolu dobila pre nekoliko meseci. I ne samo što je "neobično" da jedna mala opština u siromašnoj Srbiji kupuje fudbalski stadion, a već ima svoj u centru grada, već je ulaganje tolikog novca moglo da ode i na drugu stranu. Naime, roditeljima đaka u toj opštini obećana je rekonstruisana škola, a nisu je dobili.

Skupština opštine Stara Pazova donela je 10. septembra odluku o kupovini fudbalskog stadiona. Konkretno, Opština je odlučila da kupi teren, pomoćni teren i sportski objekat sa tribinama od privatne firme „Teoma transport“, u vlasništvu Milića Stojakovića, nekadašnjeg predsednika Upravnog odbora FK Bratstvo.

Za ovu investiciju, Stara Pazova izdvojiće tačno 1.350.000 evra, a rok za kupovinu je 30 dana od donošenja odluke.

Inače, za ovaj stadion upotrebna dozvola izdata je u maju ove godine, a sam objekat završen je krajem marta.

Ova ogromna količina novca koja se daje na fudbalski stadion, koji inače u ovom mestu već postoji, posebno je problematična imajući u vidu da definitvno postoje važnije stvari u koje treba uložiti. Jedna od njih je rekonstrukcija OŠ “Boško Palkovljević Pinki”, koju roditelji đaka čekaju godinama.

Vlast godinama obećava rekonstrukciju škole

“To je jedna od najstarijih škola, ne samo u Staroj Pazovi, već i u čitavom Sremu, ali i jedna od najvećih. Problem je što, osim kozmetičkih promena, poput krečenja, ova škola decenijama nije renovirana”, priča za Nova.rs Branislav Uzelac, jedan od osnivača udruženja građana “Čuvari Pazove” i član Saveta roditelja ove škole.

PROČITAJTE JOŠ

On ističe da su toaleti i svlačionice, kao i sama sala za fizičko u lošem stanju, stolovi i stolice su stari i pohabani, ali najveći problem je stari plafon.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“Nama je sama direktorka škole rekla da je u jednom delu škole stari plafon od trske, koji bi svakog trenutka mogao da padne”, dodaje Uzelac.

O rekonstrukciji škole govori se, prema rečima našeg sagovornika, proteklih sedam ili osam godina, ali u protekle četiri daleko intenzivnije.

Konkretno, uvek se daje jedan rok – sledeće godine škola će biti rekonstruisana.

Ali godina u kojoj će škola konačno da bude renovirana – nikako da dođe. Kako kaže Uzelac, Savet roditelja imao je, u oktobru 2023. godine, sastanak sa predsednikom opštine Đorđem Radinovićem, koji je tada obećao da će rekonstrukcija započeti ove godine. Konkretno, on je tada rekao da će đaci tokom drugog polugodišta biti preseljeni u objekat prekoputa, a da će radovi biti obavljeni u dve faze.

To se, ponovo, nije desilo. Usledilo je novo obećanje, u martu ove godine, neposredno pred lokalne izbore.

Foto: Privatna arhiva

“Tada je rečeno da će rekonstrukcija da počne po završetku školske godine i da će do septembra biti gotova. Ponovo se ništa nije sredilo. Ovo je malo mesto, vesti se brzo šire, a mi smo čuli da rekonstrukcija škole sada nije u planu ni za narednu godinu. Istovremeno, dok se priča da u budžetu nema dovoljno novca za rekonstrukciju škole, što bi trebalo da je prioritet, gradska vlast kupila je fudbalski teren. Ima mnogo primera kako se troši novac građana, ali ovaj je bizaran i nešto što je potpuno nepotrebno, višak”, kaže Uzelac.

Razlog zbog kojeg Uzelac ovu kupovinu ocenjuje kao nepotrebnu je činjenica da FK “Jedinstvo” iz Stare Pazove već ima svoj teren za treninge i utakmice.

Prvo sastanak, a onda protest

Kako priča Uzelac, Savet roditelja ponovo je zatražio sastanak sa predsednikom Opštine, jer žele zvanične informacije o tome zašto ne dolazi do rekonstrukcije. Pored sastanka, najavljuju i protest.

Foto: Privatna arhiva

“Mi znamo da nas lažu i obmanjuju, ali ipak smo zvaničim putem zatražili sastanak, jer hoćemo da im damo šansu, da se čuje druga strana i da dobijemo neku zvaničnu informaciju. Inače, članovi Saveta roditelja jednoglasno su odlučili da krenemo sa protestnim akcijama, ali pre njih hoćemo da čujemo i zvanične informacije”, zaključuje naš sagovornik.

Inače, portal Nova.rs poslao je pitanja i na zvaničnu imejl adresu predsednika Opštine Stara Pazova. Želeli smo da saznamo za kada je planirana rekonstrukcija OŠ „Boško Palkovljević Pinki“ i zbog čega dosad nije urađena, uprkos obećanjima. Odgovore nismo dobili do objavljivanja teksta.

BONUS VIDEO Zeleni venac ponovo radi: Da li su Beograđani više očekivali od ove rekonstrukcije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare