Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je obećao da će punoletni građani u maju i novembru dobiti po 30, a penzioneri još 50 evra pomoći zbog pandemije koronavirusa. Međutim, iste te građana već na početku ove godine sačekala su brojna poskupljenja, a koja će po svemu sudeći, sveukupno biti veća od najavljene pomoći.

Električna energija od danas je skuplja za 3,4 odsto, što znači da će domaćinstva utrošeni kilovat sat od danas plaćati po ceni od 7,867 dinara, bez poreza i taksi.

Međutim, već će januarski računi, koji još nisu stigli na adrese građana, biti uvećani na ime višestrukog poskupljenja naknade za podsticanje proizvodnje obnovljive energije.

Povezane vesti:

Ova naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije porasla je čak 4,7 puta – sa 0,093 dinara na 0,437 dinara i obračunava se po kilovat času.

Na primeru prosečne mesečne potrošnje domaćinstava u Srbiji, koja se kreće oko 350 kilovat sati mesečno, sa prošlogodišnja 33, porasla je na 153 dinara.

Samo na ime ove nadoknade, prosečno domaćinstvo će za 2021. godinu morati da izdvoji 1.440 dinara.

Pored toga, račun prosečnog domaćinstva u Srbiji za februar iznosiće 2.752 dinara, umesto 2.659 dinara. Dakle 93 dinara više, što je 1.116 dinara na godišnjem nivou.

Tako da su građani tu već izgubili nešto više od 20 evra.

A poskupela je i pretplata za RTS, duvan, PCR testovi, u nekim mestima je povećana i cena komunalija, kao i poreza na imovinu.

Skuplja pretplata za RTS

Od januara je skuplja i pretplata za javni servis – za RTS i RTV ćemo, umesto 255 dinara, mesečno plaćati 299 dinara. To je definisano Predlogom zakona o izmenama zakona o privremenom utvrđivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je ušao u skupštinsku proceduru 27. novembra.

Znači da će u toku naredne godine svako domaćinstvo plaćati za 44 dinara skuplju pretplatu, što je na godišnjem nivou 528 dinara više.

Ubedljivo najveće poskupljenje odnosi se na PCR testove za koronavirus

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Njihova cena od januara porasla je čak 50 procenata – sa 6.000 na 9.000 dinara. I nema veze što  upućeni navode da je cena ovog testa u nabavci višestruko niža – ko hoće da proveri svoje sumnje na koronu mimo kovid ambulante, moraće da plati 9.000 dinara.

Dakle, svakome ko bude morao da uradi PCR, recimo zbog putovanja, skoro polovina pomoći će otići na razliku u ceni.

Nove cene cigareta i duvana

Cigarete su, od januara, skuplje za 10 dinara po paklici. Predviđeno je da akcizno opterećenje za cigarete sa sadašnjih 70 evra do 2025. godine dosegne minimum koji postoji u Evropskoj uniji od 90 evra.

Za nekog ko potroši samo paklu dnevno, to znači 3.650 dinara više na godišnjem nivou, što je nešto više od 30 evra.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Novi porezi 

Ove godine stižu na red i porezi koje do sada nismo plaćali. Tako će građani koji u dvorištima imaju kotlarnice, šupe, bunare, golubarnike, cisterne… na njih plaćati porez kao na garažu. Iz oporezivanja su izostavljeni objekti koji služe za proizvodnju hrane, poput svinjaca, kokošinjaca, pušnica, objekata za traktore, za stočnu hranu…

Radnici na internetu, ili frilenseri, takođe treba da plaćaju poreze koji im do sada nisu bili obračunavani.

Nijednom tokom proteklih godina frilenseri nisu mogli na šalterima Poreske uprave da dobiju odgovor kako treba da obračunaju porez na novac koji prihoduju preko interneta iz inostranstva, da bi krajem prošle godine počeli da dobijaju rešenja po osnovu kojih treba da uplate porez na ime prihoda iz prethodnih pet godina. Frilenseri su se pobunili i izlazili na ulicu, pa su u toku i pregovori sa nadležnim ministarstvima i Poreskom upravom.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Veći porez na imovinu

Povećaće se i iznosi poreza na imovinu koji uveliko plaćamo. U Beogradu će porez biti veći za oko šest odsto, u proseku, a u Kragujevcu za čak 33 odsto!

Obrazloženje lokalnih vlasti za ovoliki porast poreza u Kragujevcu je da ovaj grad ne može da očekuje pomoć iz državanog budžeta “u koji svi građani Srbije uplaćuju porez po stopi od 0,4 odsto, dok je u Kragujevcu ta stopa 0,3 odsto”.

Skuplje i komunalije

Kragujevčani i Beograđani  od januara plaćaju veće račune za pojedine komunalne usluge.

Povezane vesti:

Naplata ide preko “Infostana”, a cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača, kako navode u JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, povećana je za pet odsto od prvog dana 2021. godine.

Cena kubnog metra isporučene vode za domaćinstva i sportsko-rekreativne centre biće 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za stavku “ostali potrošači” cena vode biće 98,40 dinara, a za kanalizaciju 52,95 dinara.

Inače, računi Infostana za Beograđane su krajem prošle godine postali veći – za novembar je porastao trošak odvoženja smeća. Tako domaćinstva već plaćaju ovu uslugu dinar više po kvadratu – 6,6 dinara, dok je poskupljenje za ostale bilo 2,6 dinara po kvadratnom metru.

Usluga odvoženja smeća u Kragujevcu je od Nove godine poskupela, kao i parkiranje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram