Mirko Popović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Odluku Vlade Srbije da vrednost naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije podigne za čak 370 odsto, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović ocenjuje kao "skandaloznu i anticivilizacijsku" objašnjavajući da za takvim podsticajima više nema potrebe, jer se danas struja iz obnovljivih izvora proizvodi po nižoj ceni nego na ugalj.

Vlada Srbije je podigla vrednost naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, pa će tako građani od 1. januara umesto sadašnjih 0,093 dinara plaćati 0, 437 dinara po kilovat satu. Na primeru potrošnje od 721 kilovata mesečno iznos ove naknade će sa sadašnjih 67,05 dinara od januara, pri istoj potrošnji, biti 315 dinara, što je uvećanje od čak 370 odsto.

S obzirom da je prosečna mesečna potrošnja domaćinstava u Srbiji oko 350 – 400 kilovat sati, ova naknada će, u proseku, porasti sa 33-37 dinara na 153-175 dinara.

Programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović kaže za Nova.rs da je „ova odluka Vlade skandalozna i anticivilizacijska“.

Povezane vesti:

„Ova Vlada se ponaša anticivilizacijki, primenjuje one mere i sprovodi aktivnosti koje su u civilizovanom svetu davno prevaziđene. Ona nas svakim danom sve više odvaja od civilizovanog sveta koji se odlučno suprotstavlja klimatskim promenama“, kaže Popović za Nova.rs.

Objašnjava da su tarife imale smisla kada je tehnologija proizvodnje energije iz obnovljivih izvora bila u materijalnom i ekonomskom smislu nedostupna, tj. skupa.

„Danas taj podsticaj nije potreban, danas se struja iz solara proizvodi po tri puta nižoj ceni nego što se proizvodi u Kolubari i Kostolcu uz enormno zagađenje životne sredine“, kaže Popović.

Evropska Unija je, tvrdi, zbog toga prešla na sistem aukcija koji podrazumeva da se investitori takmiče ko će ponuditi manju cenu.

 

Novac najvećim delo ide vlasnicima vetroparkova

Novac od ove nadoknade direktno je namenjen povlašćenim proizvođačima, kaže Popović, samo je sistem takav da je EPS taj koji prikuplja sredstva i zatim ih isplaćuje.

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

„Male hidroelektrane imaju zanemarljiv udeo, vetroparkovi mnogo više, zato što sve MHE zajedno imaju snagu kao jedan manji vetropark“, kaže i iznosi precizne podatke:

„Snaga svih malih hidroelektrana prema energetskom bilansu za 2020. godinu je 114 megavata, a onih koje koriste podsticajne mere 77 megavata, dok je snaga elektrana na vetar oko 400 megavata“.

Povezane vesti:

Dakle, elektrane na vetar proizvode šest puta više, zbog čega se na njih odvaja i veći deo podsticaja.

Popović kaže da ne vidi problem u tome što se grade vetroparkovi, već što na tržištu obnovljive energnije ne postoje jednaki uslovi za sve.

„Energija vetra i energija sunca je prepoznata na globalnom nivou i dokazano je da je u ekološkom i ekonomskom smuslu neuporedivo povoljnija u odnosu na hidroelektrane i male hidroelektrane. To se ne može porediti, MHE prave direktnu štetu u svakom pogledu za Srbiju, bez ikakve koristi“, kaže Popović i dodaje:

„Ovo što ja govorim nije usmereno protiv razvoja tržišta vetroenergije, naprotiv. Ovo je usmereno protiv korupcionaških veza i ovim ukazujem na potrebu da se to tržište otovori, da bude dostupno i onima koji nisu miljenici vlasti.“

Izražava nadu da će Srbija zbog pritiska Evropske unije morati da povuče donetu odluku.

„Verujem da će ova zlikovačka uredba potrajati veoma kratko. Srbija će morati da pristane na aukcije ili će ući u savez sa Belorusijim, nema drugog puta. Ili ćemo odustati od procesa evropskih integracija, ili ćemo morati na to da pristanemo“, poručuje Popović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar