Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Telekom Srbija je juče objavio da će se emisijom korporativnih obveznica na finansijskom tržištu zadužiti za 200 miliona evra, što je iznos za koji su preplatili Kopernikus i Radijus vektor u odnosu na njihovu tržišnu cenu, saopštila je Socijaldemokratska stranka.

„Umesto odgovora na pitanje koje postavljamo već dve godine na osnovu čega je vrednost ove dve kompanije procenjena za 200 miliona više od njihove tržišne vrednosti i gde je nestalo 200 miliona evra novca građana, stigla je vest da se Telekom zadužuje baš u tom iznosu.

Dok se očigledno novcem građana finansira SNS oligarhija i ulaže u režimsku kontrolu medija, rukovodstvo Telekoma državnu kompaniju dodatno zadužuje. To znači da ne samo da se ispumpava novac iz Telekoma kroz mehanizam predimenzioniranih vrednosti akvizicija i ne samo da se taj novac kasnije koristi za kupovinu medija u svrhu ojačavanja režimske kontrole medija, nego se državna kompanija i zadužuje da bi pokrivala takve akvizicije“, saopšteno je iz SDS.

Navode da je dug Telekoma za samo godinu dana porastao čak pet puta, uz istovremeni pad profitabilnosti.

Goran Radosavljević Foto: FEFA/Miroslav Petrovic

„Telekom Srbija je već na granici prezaduženosti od 3-4 puta EBIDTA. Najava novog zaduženja u iznosu od 200 miliona evra je veliki rizik za kompaniju. Pored netransparentnog poslovanja, ovakva najava je odraz i neodgovornog poslovanja, koje se očigledno prikriva tom netransparentnošću“, izjavio je potpredsednik Socijaldemokratske stranke prof. dr Goran Radosavljević.

„Zahtevamo pokretanje istrage o akvizicijama Telekoma i objavljivanje gde je nestalo 200 miliona evra novca građana i koji je bio interes Telekoma da preplati te kompanije. Samo ozbiljnom istragom i transparentnim poslovanjem će se ili skinuti ljaga sa Telekoma ili utvrditi i sankcionisati odgovorni za organizovani kriminal, u kom se novcem građana finansira medijsko ispiranje mozga istih tih građana“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar