Anđelka Atanasković Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane

Nova ministarka privrede, Anđelka Atanasković, koja je najavljena kao "jedina članica vlade koja je ceo radni vek provela u jednoj kompaniji", članica je vladajuće SNS od osnivanja, a za uspeh preduzeća na čijem je čelu "Prve petoletke - namenska" više puta je zahvaljivala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Bratislavu Gašiću. Ovom prvom jer je "od predsednika kompanija dobila novac za investicije" , a drugom jer je u doba kada je rukovodio ministarstvom odbrane "fabrike na izdisaju vratio u odbrambenu industriju".

„Od predsednika države dobili smo 3,5 miliona evra da uložimo u investicije i to smo uradili u potpunosti. Iskoristili smo taj trenutak da poboljšamo svoje kapacitete, da proizvodimo i što više novca donesemo svojoj zemlji“, rekla je s početka februara 2019. godine Anđelka Atanasković, direktorka „Prve petoletke namenska“ iz Trstenika i nova ministarka privrede.

Članica SNS od osnivanja partije, veliku zahvalnost, kako ističe, duguje Bratislavu Gašiću iz perioda kada je bio – ministar odbrane.

Mnoge fabrike vraćene su u odbrambenu industriju zahvaljujući Bratislavu Gašiću, kad je postao ministar odbrane, istakla je nova ministarka privrede gostujući lane u emisiji RTV Kruševac.

„On je zaista mnogo uradio u zemlji za namensku industriju. Šest preduzeća je postojalo u odbrambenoj industriji Srbije, i on je počeo da uvodi jednu po jednu fabriku – i nas, i Trajal, i Jumko… Mnoge fabrike na izdisaju vraćene su u odbrambenu industriju, jer je prepoznato da je najbolje osloniti se na svoju snagu i svoju fabriku“, istakla je tada Atanasković.

Anđelka Atanasković, koju predsednik Srbije naziva „ženom – zmajem“,  nova je ministarka privrede u srpskoj Vladi.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je u ponedeljak da nova ministarka privrede, koja na tu funkciju dolazi sa mesta direktorke Prve petoletke „Namenska“ iz Trstenika, „nije ništa nekompetentnija u odnosu na druge koji će biti u Vladi Srbije“, prenela je agencija Beta.

Foto: N1

„Anđelka Atanasković je provela svoj radni vek u jednom delu ‘Prve petoletke’, u pogonu ‘Namenska’ i ona se na rukovodećoj funkciji našla 2014. godine, kada je ministar odbrane postao Bratislav Gašić“, rekao je Aleksić za Newsmax Adria, a prenela Narodna stranka.

Aleksić je dodao da je reč o ženi koja je dugogodišnja radikalka i aktivna političarka na lokalnom nivou u opštini Trstenik, zajedno sa svojim suprugom, koji je u drugom mandatu predsednik Skupštine opštine Trstenik.

Narodna stranka je u oktobru prošle godine ukazivala da gradska vlast u Trsteniku namerava da na sednici lokalnog parlamenta za počasnog građanina te opštine proglasi direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića, koga za Trstenik vezuje „jedino što je u tom mestu izgovorio rečenicu ‘Volim novinarke koje lako kleknu'“.

Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nismo dobili obrazloženje šta uopšte šef jedne takve institucije može da uradi za neki grad da bi dobio takvo priznanje. Predlog da Gašić bude proglašen za počasnog građanina Trstenika je ili loš vic ili neslana šala SNS-a i opštinske Komisije za nagrade i priznanja“, rekao je tada predsednik Opštinskog odbora Narodne stranke Trstenik Vladan Miodragović, pisao je Danas.

Miodragović je tada rekao da je „podjednako sulud“ i predlog da titulu zaslužnog građanina Trstenika i predsednik Skupštine opštine Gerasim Atanasković.

„Prošle godine je priznanje zaslužne građanke ponela njegova supruga Anđelka Atanasković. Ako naprednjaci nastave ovim tempom, građani Trstenika mogu da očekuju da će 2020. godine zaslužni građanin postati Gerasimova strina ili neki dalji rođak, možda čak i supruga trenutnog predsednika koja je iz familije Atanasković“, rekao je tada Miodragović.

Finansijski rezultati „PTT namenska“

U martu 2018. direktorka „PTT namenska“, Anđelka Atanasković, prilikom otvaranja renoviranog proizvodnog pogona u koji je uloženo 2,2 miliona evra je izjavila:

„Kupili smo mašine od investicije predsednika vredne 3,5 miliona evra i videvši da on ima vere u nas rukovodstvo i sindikat se dogovorio da ne povećavamo plate nego da odvajamo novac kako bismo sredili halu i omogućili bolju budućnost i za nas i za našu decu. Fabrika je zaposlila 100 novih radnika, a plate zaposlenih su danas na nivou republičkog proseka. Nadamo se da se naš rad i trud vide i da će država nastaviti da ulaže u nas“.

Tada je istaknuto da je Vlada Srbije u ovo preduzeće (do marta 2018) investirala ukupno 3,5 miliona evra.

Prema zvaničnim finansijskim izveštajima koje je ovo preduzeće dostavilo APR, lane je ostvarena neto dobit od 91,55 miliona dinara.

Godinu dana ranije dobit je bila 294,84 miliona dinara, dok je u 2017. bila 2,8 miliona dinara.

Subvencija iz državne kase, sudeći prema zvaničnim završnim računima, u proteklih pet godina – nije bilo.

Lane je „PTT namenska“ ostvarila poslovne prihode od 2.092.810.000 dinara.

Nova ministarka privrede, Anđelka Atanasković, rođena je 1958. u Trsteniku, gde je završila osnovnu školu i Tehničku školu.

Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare