hleb
Foto:shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena ovog proizvoda. Novom Uredbom ograničena je maloprodajna cena hleba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara.

Takođe, Uredbom je ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu za sve ostale vrste hleba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40 odsto, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Nova Uredba doneta je u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva Srbije, imajući u vidu da tržište još uvek nije stabilizovano, navode u Ministarstvu.

Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a primenjuje se od 9. avgusta i važiće 30 dana.

BONUS VIDEO – Ko je kriv za poskupljenje hleba i da li ćemo ga imati dovoljno?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare