Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova

"Nijedan zakon nije mogao predvideti da ćete kolonizovati Srbiju, pokloniti strancima najvrednija rudna bogatstva i dozvoliti prekomernu eksploataciju, desetostruko veći izvoz rude i nezapamćeno zagađenje životne sredine", naveo je Dušan Nikezić, potpredsednik SSP-a i poslanik, u odgovoru Dubravki Đedović Handanović, ministarki rudarstva i energetike.

„Zato u prethodnom Zakonu o rudarstvu nije bilo neophodno da postoji zabrana izvoza rude ili mehanizam za nacionalizaciju rudnika ukoliko ugrožavaju zdravlje građana. Ono što je dobro za Srbiju je da se vaša era kolonizacije bliži kraju. Srpski narod neće da se kopa litijum, neće da se prekomerno iskopava naše prirodno bogatstvo i ugrožava zdravlje ljudi. I videćete – biće ono što narod želi, a ne ono što ste dogovorili vašim koruptivnim dilovima“, izjavio je Nikezić.

Podsećamo, Dubravka Đedović Handanović je reagujući na predloge predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o tome kako zakonski da se uredi sektor rudarstva u Srbiji navela u saopštenju da je zakonskim rešenjima od 1995. do 2005. godine nosilac istraživanja imao prioritet, ali nije apriori mogao postati i nosilac eksploatacije sirovine, odnosno morao se potpisati ugovor sa državom u vezi sa eksploatacijom.

„A povodom zabrane izvoza sirovina, bojim se da je svima jasno da je ovaj predlog na nivou bajke pre svega jer Srbija ima niz međunarodnih preuzetih obaveza i potpisanih sporazuma koja jasno definišu pravila i na koja smo se obavezali i kroz proces pristupanja Evropskoj uniji i zajedničkom evropskom tržištu“, istakla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare