Branislav Nedimović
Branislav Nedimović Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je u Kragujevcu da to ministarstvo, zajedno sa Svetskom bankom, priprema izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede.

Ideja nam je da se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede potpuno reformiše, jer je stanje u toj oblasti nezamislivo. Isti doprinos plaćali su oni sa jednim hektarom obradive zemlje i oni sa stotinama hektara, rekao je Nedimović i dodao da razume zašto je pre 35 godina moralo da bude tako.

To je bila želja da svi imaju podjednako pravo pristupa bolnicama i penzijama, objasnio je on.

Nedimović je najvio da ubuduće porezi i doprinosi neće biti isti za sve poljoprivrednike, već će zavisiti od ekonomske vrednosti gazdinstva.

Ideja je da se doprinos plaća prema ekonomskoj vrednosti gazdinstva. Postojaće obavezne i neobavezne grupe. U obaveznim će moći da se izabere jedna od šest grupa i visina penzije će zavisiti od toga koliko se uplaćuje. Penzije će iznositi od sadašnjih 12.000 dinara, pa do 60.000, rekao je Nedimović.

Branislav Nedimović
Branislav Nedimović Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Poljoprivredne penzije su jako niske, ali koliko se uplaćivalo tolike mogu i da budu. Danas od 30 milijardi dinara za isplatu poljoprivrednih penzija, država daje 28 milijardi, a samo dve milijarde obezbeđuju se iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednka, rekao je ministar poljoprivrede.

Nedimović je rekao da će se uporedo sa tim raditi i na problemu dugova za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ti dugovi su ogromni i iznose oko dve milijarde dolara. Naš predlog je da se deo tih dugova otpiše pogotovu u delu zdravstvenog osiguranja, jer ako ta usluga nije korišćena onda šta ima da se naplati, kazao je Nedimović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare