majka i dete; maska;
Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

U vreme pandemije i sveopšte priče o odgovornosti, jedna posebno osetljiva grupa, koja bi trebalo da bude najzaštićenija, postaje najizloženija. Naime, našoj redakciji obratile su se porodilje koje tvrde da je njihovo zdravlje i zdravlje njihove dece direktno ugroženo zbog nepoštovanja mera prevencije i čekanja na lekarske komisije kako bi produžile odobrenje za posebnu negu deteta. To su one majke koje se po navršenom prvom rođendanu deteta ne vraćaju na posao, već iz najrazličitijih zdravstvenih razloga moraju da nastave brigu o detetu.

Kao da im život nije dovoljno težak, kao da nemaju dovoljno briga, samo im još fali korona. U ime svih zabrinutih majki, našem portalu, ali i svim nadležnim službama, obratila se Tijana Milić. Pismo je stiglo na sve adrese koje mogu da reše stvar, od PIO fonda do Ministarstva zdravlja. To obraćanje mi vam ga prenosimo u celosti.

„Obraćam Vam se u ime svih porodilja koje su proteklih, a i narednih, dana izložene zaražavanju koronavirusom.

Radi se o majkama koje sa svojim obično jednogodišnjim bebama dolaze u filijale PIO fonda, te zajedno sa ostalim roditeljima koji su pozvani na veštačenja toga dana čekaju svoj termin u prepunim čekaonicama. Zatim ulaze u male kancelarije gde se nalaze četiri člana komisije. Zajedno sa majkom čine grupu od pet ljudi koja se nalazi na izuzetno malom prostoru – kancelariji. Kada se na to sve doda i prisustvo bebe, složićete se – situacija je rizična po sve osobe u prostoriji.

Neretko, lekari u komisiji pregledaju decu, donose im strunjaču i igračke kako bi veštačili njihovo zdravstveno stanje. Konkretno, na dan kada je u Srbiji bilo preko 4000 novozaraženih korona virusom, na komisiji na Novom Beogradu deca su bila izložena nedezinfikovanim igračkama na nedezinfikovanoj podlozi. Ovakve komisije održavaju se svake nedelje, pa i danas kada se u Srbiji otkrije i 7000 novozaraženih dnevno.

Želim da napomenem da se u julu i avgustu veštačenja zdravstvenih stanja dece nisu neposredno odvijala i da je komisija odlučivala o produžetku bolovanja majke na osnovu poslate dokumentacije, bez neposrednog pregleda deteta, kao što i piše da je moguće na sajtu PIO fonda. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, ne vidim razlog da se isto ne postupa i danas.

Molim Vas da imate u vidu i da se majke koje podnose zahtev za odsustvo sa rada radi produžene nege deteta nalaze u veoma nezavidnoj situaciji. Njima nije omogućeno da regularno obave adaptaciju dece u pretškolske ustanove (jasle) jer im nije dozvoljen ulazak u vrtiće, odlaze u zdravstvene ustanove na specijalističke preglede radi podnošenja zahteva, što donosi dodatnu strepnju za mogućnost zaraze i, najvažnije, ne mogu da obave neophodne rehabilitacione vežbe ili terapiju u odgovarajućim ustanovama te su prinuđene da sa svojom decom vežbaju ili da ih leče u kućnim uslovima. O tome koliko njih posle povratka sa bolovanja biva „nagrađeno“ otkazom i mobingom ću Vam rado pisati drugom prilikom.

Foto: Monashee Alonso / Caia Image / Profimedia

Nadam se da ćete revidirati svoje odluke i da ćete vratiti lekarske komisije na veštačenja na osnovu poslate dokumentacije, te da ćete time zaštititi zdravlje majki sa decom, njihovih porodica, ali i članova komisija“.

Nova.rs zatražila je odgovor od PIO fonda, u čijim filijalama se dešava potencijlna epidemiološka opasnost, ali odgovor nismo dobili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare