Foto: Filip Krajinčanić/Nova.rs

Narodna banka Srbije je tokom protekle godine novčano kaznila 18 banaka zbog nepoštovanja propisa koji se odnose na zaštitu korisnika finansijskih usluga i na platni promet.

“U 2019. godini u postupcima po pritužbama korisnika finansijskih usluga doneto je 20 rešenja, od toga je u 18 slučajeva izrečena i novčana kazna. Doneto je i jedno rešenje kojim su utvrđene nepravične ugovorne odredbe”, rečeno je za Nova.rs u NBS.

U izveštaju centralne banke o pritužbama i prigovorima na rad finansijskih institucija, koje su građani tokom protekle godine podneti NBS, navodi se spisak od 12 banaka, koje su postupale suprotno Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o platnim uslugama, kao i podzakonskim aktima.

Kazne koje prete po osnovu ova dva zakona su do milion, odnosno do 800.000 dinara.

Kako ističu u NBS, u slučaju dve banke izrečene su i novčane kazne za postupanje suprotno Odluci o bližim uslovima oglašavanja finansijskih usluga. Iako u centralnoj banci ne navode detalje, očigledno je reč o bankama koje “skrivaju” važne informacije prilikom reklamiranja svojih usluga.

“Ukazujemo na to da se rezultati rada u ovoj oblasti ne mogu detaljnije preneti javnosti zbog poverljivosti koja je ustanovljena zakonom, iako je veliki broj korisnika koji nisu ni podnosili pritužbe imao konkretnu, materijalnu, korist kao posledicu aktivnosti Narodne banke Srbije u ovoj oblasti”, ističu u NBS.

Više zamerki na osiguranje

Građani se žale na rad banaka, ali sudeći po podnetim pritužbama – na osiguravajuća društva imaju više zamerki. Međutim, klijenti banaka imaju više osnova za pritužbe.

“Od ukupno 1.577 okončanih postupaka, broj osnovanih pritužbi iznosio 280: kod društava za osiguranje 9,6 odsto, a kod banaka 26,6 odsto”, navode u NBS objašnjavajući to činjenicom da su bankarske usluge detaljnije regulisane, a i različita je priroda spornog odnosa.

U postupku posredovanja, od ukupno 60 okončanih postupaka, u 19 slučajeva zaključen je sporazum između osiguravajućeg društva i korisnika, dok je kod banaka zaključeno četiri sporazuma.

“Prosečna vrednost sporazuma je 337.812 dinara”, navode u NBS.