Foto:EPA EPA/KHALED ELFIQI

Pokazatelj premije rizika EMBI  za Srbiju, baziran na dugu u američkim dolarima, koji obračunava renomirana američka finansijska institucija J.P. Morgan, nakon više od 15 godina, prestao je da se objavljuje od poslednjeg dana avgusta, saopštila je Narodna banka Srbije

„Razlog je što je do dospeća jedine dolarske evroobveznice Srbije u opticaju ostalo manje od 13 meseci – ova evroobveznica dospeva 28. septembra 2021. godine, kada se, prema kriterijumima J.P. Morgan-a, obveznica isključuje iz obračuna“, ističu u NBS.

Prestanak obračuna pokazatelja EMBI (Emerging Markets Bond Index) za Srbiju, baziranog na dugu u dolarima, ukazuje na, kako se navodi –  izostanak dolarskih evroobveznica Srbije na tržištu.

„To je rezultat odgovornog pristupa naše zemlje u upravljanju javnim dugom. Zahvaljujući povoljnim monetarnim i fiskalnim kretanjima i uspešnom izlasku na međunarodno finansijsko tržište, Srbija je u prethodnim godinama prevremeno otkupila značajan deo skupog duga po osnovu dolarskih evroobveznica. Taj skupi i devizno-rizičan dug zamenjen je znatno jeftinijim finansiranjem u evrima – na taj način smanjeno je učešće dolara u javnom dugu, a time i izloženost zemlje deviznom riziku kretanja dolara prema evru“, navode u centralnoj banci.

Nakon uspešnog izlaska Srbije na međunarodno finansijsko tržište prvom emisijom evroobveznice u evrima u junu 2019. godine, postali su, navodi se, dostupni reperni podaci o premiji rizika EMBI za Srbiju, na bazi duga u evrima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare