Cacak nevreme voce tresnje steta
Čačak nevreme Foto:Privatna arhiva

"U zasadu trešnje površine tri hektara, zbog oluje i grada koji su zadesili miokovački kraj prethodnih dana pretpeli smo stopostotnu štetu", izjavio je danas za Nova.rs voćar Žarko Damljanović iz Miokovaca kod Čačka, i dodao da mnogi voćari razmišljaju da odustanu od proizvodnje.

Njegov voćnjak se nalazi u Drenovi, na granici čačanske i gornjomilanovačke opštine, a po proceni je trebalo da rodi oko 20 tona trešnje.

„Sada ne možemo da izaberemo ni jedan jedini plod da uberemo kako bismo ga pojeli. Lastari dužine od 40 do 50 centimetara pretpeli su više od trideset udarce grada, koji je bio veličine oraha“, ogorčeno priča za naš portal Damljanović i dodaje da kao da je neko nožem izgulio koru sa ovog voća.

Ovaj proizvođač, pored trešanja, gaji kajsije, šljive, jabuke u Miokovcima i ističe da nema ni jedan jedini plod koji je neoštećen.

„Pod jabukom imam voćnjak površine 3,5 hektara. Možda će nešto od plodova moći da se iskoristi za industriju i pijace, uz neku adekvatnu zatitu i tretmane, ali robe za izvoz neće biti“, ispričao nam je Žarko.

Cacak nevreme voce tresnje steta
Čačak nevreme Foto:Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, kajsiju je prvo desetkovao mraz, sada i grad, a plodovi su pretpeli čak i do deset udaraca graduški.

Damljanović napominje da nema protovgradnu mrežu, ali je osigurao svoje zasade.

„Prijavili smo štetu, čekamo komisiju da izađe na teren, nadamo se u ponedeljak. Ako budu čekali kraj sledeće sedmice, trešnja će potpuno satruliti i neće se videti oštećenja, pa samim tim neće imati na čemu da je procene“, navodi naš sagovornik, dodajući da je od prvih vremenskih nepogoda koje su se desile u četvrtak čak do 80% plodova istrulilo.

Damljanović ističe da je uložio desetine hiljada evra u svoje voćnjake napominjući da je sve poskupelo – đubrivo, hemijski preparati, nafta, a da ne računa njihov rad i plaćanje ljudi koji pomažu u proizvodnji.

Cacak nevreme voce tresnje steta
Čačak nevreme Foto:Privatna arhiva

Na naše pitanje da li očekuju od osiguravajućih kuća adekvatnu naknadu štete on kaže da su do sada bili korektni u saradnji sa njim.

„Ali od toga ne možemo da nadoknadimo našu zaradu, već samo troškove. Kada je šteta stopostotna od osigurane sume se vraća 50 odsto“, objasnio je Damljanović.

On naglašava da su voćari i povrtari od 2017. godine u minusu, što se tiče Miokovaca, Prijevora, Gornje Gorevnice, Rakove, Milićevaca što je, kako ocenjuje, katastrofa.

Cacak nevreme voce tresnje steta
Čačak nevreme Foto:Privatna arhiva

„Veliki broj mojih kolega je odustao od proizvodnje, a i mi koji smo se, uprkos svemu, bavili voćarstvom, razmišljamo o tome, jer nemamo sredstva za ulaganje u zasade“, kaže on.

Na naše pitanje da li imaju informaciju o delovanju strelaca protivgradne zaštite, Damljanović kaže da nema.

„Mi smo čak prethodnih godina skupljali novac za rakete, ove godine nismo jer nemamo sredstava. I protivgradni strelci su loše plaćeni, a mahom su i stariji ljudi. Jednom rečju – ovo je haos“, zaključio je on za Nova.rs.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar