Foto: Shutterstock

Litar premijuma BMB 95 benzina danas je najskuplji od početka moratorijuma na cene goriva koji je Vlada Srbije uvela u februaru ove godine - koštaće 198 dinara, dok će dizel koštati 209. A biće i skuplji, oba, po svemu sudeći.

Predstavljamo vam kako su, ukratko, rasle (i ponekad padale) cene goriva od tog 12. februara.

Dakle, Vlada Srbije propisala je tada da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru. Taj moratorijum produžavan je kasnije iz meseca u mesec, i dalje je na snazi, a očekuje se i novo prudužavanje.

U jednoj nedelji marta je, recimo, litar evrodizela u Srbiji koštao 187,74 dinara, dok se BMB 95 premium kretao maksimalno do 176,31 dinar za litar.  Predsednik je onda morao lično da reguliše cenu: objavio je da će pasti i to za 0,4 dinara dizel i 0,2 benzin.

U maju je dizel probio 200 dinara – psihošku granicu. Tada, u prvoj nedelji, evro dizel je koštao 202 dinara, a BMB benzin 180 dinara po litru. DSkočio je opet, a onda je predsednik objavio „rikverc“, i spustio gorivo ispod 200. Čim mu je popustila pažnja, gorivo je još malo poskupelo, pa je u poslednjoj nedelji maja litar evrodizela koštao najviše 203,5 dinara, a benzina BMB 95 premijum 187 dinara.

U jun smo ušli sa evro dizelom koji je koštao 206 dinara, dok je litar evro premijuma BMB 95 koštao 193 dinara. I onda danas ovo – rekordna moratorijumska cena. 

Hoće li još da poskupi?

Struktura cene goriva Foto:Nova.rs

Loše vesti: verovatno hoće. To kažu i stručnjaci sa kojima je Nova razgovarala prethodnih dana. Naime, ukoliko bi se ostvarile projekcije, koje je ranije danas izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o potencijalnom skoku cene sirove nafte na 150-170 dolara po barelu, cena naftnih derivata bi mogla da skoči za četvrtinu odnosno 50-ak dinara.

Šta je uzrok ovog naglog skoka? Bez sumnje on je van ruku naše vlade i tiče se rusko/ukrajinskog rata. Ono što, međutim, jeste u njihovim rukama je akciza.

Može li ona da bude niža?

BONUS VIDEO: Da li se isplati ići u BiH po gorivo?

Tagovi

Komentari

Svi komentari (5)