Foto: Shutterstock

Ukoliko bi se ostvarile projekcije, koje je ranije danas izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o potencijalnom skoku cene sirove nafte na 150-170 dolara po barelu, cena naftnih derivata bi mogla da skoči za četvrtinu odnosno 50-ak dinara, procene su energetskog stručnjaka Željka Markovića, ali koji ipak ističe da će krajnja cena opet u tom slučaju zavisiti od reakcije države i toga da li će i koliko smanjiti akcize na naftne derivate.

Da nam predstoji teška zima, ponovo je bila tema o kojoj je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ohridu, koji je odgovarajući na pitanja novinara naveo da neka predviđanja govore da bi sirova nafta mogla da poskupi na čak 150 ili 170 dolara po barelu.

„Videćemo šta će sledeći paketi sve da zabrane, moramo i o tome da vodimo računa“, naveo je Vučić ranije danas u Ohridu.

Trenutna cena sirove nafte na tržištu je nešto malo viša od 120 dolara po barelu, a skok cene na 150 dolara znači da bi došlo do poskupljenja za četvrtinu, pa bi, ukoliko država ne bi uopšte reagovala, mogle da skoče i cene na pumpama za taj procenat, ocenio je lider za sektor energetike i resursa Dilojt Srbija Željko Marković za portal Nova.rs.

Kada se pogleda poslednjih godinu dana, Marković je istakao da je cena sirove nafte rasla, ali i padala, kao i da je najveći rast u ovoj godini bio u martu.

„Prosečna cena u poslednjih šest meseci je oko 100-ak dolara. Cena je u junu prošle godine bila ispod 70 dolara, a sada je došla do 120. Ako se nastavi taj rast može da izađe na pomenutu projekciju, mada je neki pik u ovoj godini bio u martu i tu je sirova nafta dostigla vrednost malo višu od 140 dolara. Videćemo da li će cena nastaviti da raste ili pada, pa ćemo samim tim videti i da li će se ostvariti te projekcije od 150-170 dolara“, objasnio je Marković.

Marković je, međutim, podsetio da je država do sada već smanjivala akcize i reagovala, te da je to instrument kako taj skok cena sirove nafte može da se „umanji“.

Željko Marković, STRUČNJAK ZA ENERGETIKU-Dilojt Srbija, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Željko Marković Foto: Newsmax Adria

„Tu država uvek može da odreaguje i da malo spusti akcizu, te da opet te cene derivata ne odu proporcionalno sa skokom sirove nafte. Ako je sada dizel i benzin oko 200 dinara, a nafta 120 po barelu, ako bi skočila sirova nafta na 150 znači to bi bio rast za četvrtinu, a ova četvrtina do 200 dinara je 50, što znači da bi u tom slučaju cena maksimalno mogla da skoči do 250 dinara, ali u slučaju da država uopšte ne reaguje. Ovo je ako bi sve posmatrali linearno, ali ipak mora da postoji neka linearna zavisnost jer vi praktično od jednog litra sirove nafte sigurno pravite određenu količinu naftnih derivata i ne možete da smanjite te odnose tako da bi po tome ovo bio neki realan scenario bez reakcije države“, rekao je Marković i zaključio:

„Dakle nekih 25 posto promene cene sirove nafte dovelo bi i do poskupljenja od 25 odsto naftnih derivata, ali u tom slučaju opet postoji mogućnost da bi država reagovala kroz smanjenje akciza ili na neki drugi način da bi taj udar amortizovala.“

On je istakao da na cenu utiču i transportni troškovi.

****

BONUS VIDEO – Šta građani misle o poskupljenju goriva?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare