Foto: Nenad Mihajlović, Rade Prelić/Tanjug

Pre zvaničnog saopštenja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija o tome koliko će koštati gorivo od danas do narednog petka, oglasio se Aleksandar Vučić, rekavši da će dizel i benzin danas biti jeftiniji u odnosu na prethodne dane. Postavlja se pitanje da li će pojeftinjenje koje je manje od dinar uticati na novčanike vozača ili samo na njihovu psihu, kao i ima li uslova da se cene još smanje, o čemu smo razgovarali sa Matejom Agatonovićem, novinarom "Nove ekonomije".

Tokom svog obraćanja na televiziji Pink, u okviru predizbornog programa, rekao je da će, umesto poskupljenja koje su gotovo svi vozači očekivali, uslediti smanjivanje cena dizela za 0,42 i benzina za 0,24 dinara.

„Razgovarali smo sa evropskim partnerima, poslali smo ekspertski tim u Brisel, kako bi videli kako da naftom i naftnim derivatima snabdeli tržište. Razgovarali smo i sa ruskim partnerima“, rekao je sinoć Vučić.

Kako je u razgovoru za portal Nova.rs rekao Mateja Agatonović, čak i ovakvo, malo smanjenje cena može da ima veliki uticaj na vozače, a pogotovo ukoliko se sagleda psihološki aspekt.

„Ništa od ovakvih ekonomskih odluka nije besmisleno, besmislen je jedino način komunikacije – da se predsednik države na televiziji obraća sa cenama naftnih derivata“, kaže Agatonović, osvrnuvši se na to što se zvanična odluka Ministarstva još uvek čeka, a trebalo bi da bude objavljena danas do 15 časova.

Cena derivata nafte pala je na svetskom tržištu, te bi sada pojeftinjenje i bilo očekivano. Ipak, Agatonović ističe da je jedini način da država utiče na smanjenje cena – regulisanje akciza na gorivo.

Trenutno akcize na benzin idu i do skoro 50 dinara po litru za bezolovni benzin, a s obzirom na to da su one toliko visoke, smatra Agatonović, i trgovci naftnim derivatima sporije reaguju na promene na tržištu.

„Kod nas nije situacija kao u Americi, gde akcize ne postoje u velikom broju država, pa kada skaču cene naftnih derivata, skaču i cene goriva na pumpama. Ovde, s obzirom na visoke akcize, i cene su mnogo robusnije“, rekao je on.

S druge strane, ekonomista Goran Radosavljević smatra da je ovo „čist marketing i predizborna kalkulacija“.

Kako je Radosavljević istakao u razgovoru za dnevni list „Danas“, vidljivo je neko usklađenje cena u Srbiji sa u odnosu na svetsko tržište, ali je ono „vrlo mizerno“.

„S obzirom na to da mi sada nemamo slobodno određivanje cena na tržištu već država Uredbom određuje cenu, jer ovo nisu odredili kompanije već država, ovo je čist marekting. Voleo bih da vidim tu kalkulaicju kojom su došli do toga da je cena niža za 24 pare, neozbiljno je i marketing čist. Na jedan rezervoar nećete uštedeti ni 20 dinara kod dizela, a kod benzina još manje“, rekao je on, dodavši da, iako je svako pojeftinjenje dobrodošlo, ovo je „zaista simbolično“.

Podsećamo, Ministarstvo trgovine će svakog petka u 15 časova do 11. aprila, dok je na snazi Uredba o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, objavljivati nove cene goriva na svojoj internet stranici.

Prema odluci Vlade, najviša maloprodajna cena za litar Evro dizela, izračunava se tako što se prosečna veleprodajna cena uvećava za maržu koja sme da iznosi maksimalnih šest dinara, dok će ovaj derivat nafte zadržati istu cenu za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Na isti način obračunavaće se cena Evro premijuma BMB 95.

BONUS VIDEO Milan Rakić: Ukinuti PDV na akcize za gorivo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare