Benzinska pumpa, benzinska stanica, gorivo, cene goriva, poskupljenje, auto, automobili
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena evro dizela i evro premijuma objavljena je u Službenom glasniku, a primenjuje se od danas.

Već od ponoći cena dizela će biti niža za otprilike pet dinara, a benzina za oko tri dinara.

Uredbom je definisano da maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i da se slobodno formiraju na tržištu, ali ima izvesnih nedoumica, prenosi RTS.

Pročitajte još...

„Uredbom Vlade je određena maksimalno dozvoljena cena za Evrodizel i Evropremijum b95. Međutim pod ta dva naziva svrstavaju se sve vrste goriva uključujući i ona aditivirana tako da će nam ostati još vremena u narednim danima da sa ministarstvima i Vladom vidimo da li su i aditivirana goriva svrstana u tu cenu ili će cena tih goriva moći slobodno da se formira. U svakom slučaju goriva će biti na pumpama sasvim dovoljno, koliko bude potrebno“, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Vlada ograničila cene na 30 dana

Vlada Srbije propisala je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru, saopšteno je u četvrtak posle sednice Vlade.

Kako se navodi, članovi vlade usvojili su Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rastcena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Podsetimo, gorivo u Srbiji ponovo je poskupelo u novoj godini, pa je cena za pojedina goriva otišla i do 187 dinara po litru. Kada je reč o regionu, Srbija spada u red zemalja gde je cena najviša, pa vozači sa zapada Srbije neretko gorivo toče u Bosni i Hercegovini.

Zbog svega ovoga su stanovnici Uba organizovali protest kojim su hteli da skrenu pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze meštani, posebno poljoprivrednici.

„Trenutno stanje više ne može da se izdrži. Sada imamo cenu đubriva od jednog evra po kilogramu, a da bismo kupili 100 kilograma đubriva, trebalo bi da prodamo tri ara zemlje. Sa tih 100 kila možemo da obradimo ni 50 ari, a to je ništa. Ja živm samo od poljoprivrede i nemam drugih prihoda, odakle da platim toliko đubrivo“, ogorčen je Glišić.

BONUS VIDEO: Šta kažu građani o ceni goriva u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare