Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Iako je već četiri meseca na snazi Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, koju je Vlada Srbije usvojila "kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga". Međutim, vozači u Srbiji nisu zadovoljni cenama goriva koje se menjaju iz nedelje u nedelju. Uporedili smo cene goriva u Srbiji i regionu, a podaci pokazuju da je dizel gotovo svuda jeftiniji - izuzetak je jedino Hrvatska.

Prema podacima sa sajta GlobalPetrolPrices, prosečna cena dizela u svetu je 149,55 dinara, a benzina 156,62. Visoke cene ovih naftnih derivata karakteristične su za bogate zemlje, dok manje plaćaju građani siromašnih država, kao I onih u kojima se proizvodi nafta.

Ipak, od države do države postoje drastične razlike u ceni, a glavni „krivac“ za to su porezi i akcize na gorivo.

Vlada Srbije prvi put je donela odluku da ogranili maloprodajne cene evro dizela i evro premijuma BMB 95 u februaru ove godine, nakon čega je Uredba bila produžavana i još uvek je na snazi. Sada Ministarstvo trgovine objavljuje nove cene na nedeljnom nivou.

Trenutno litar evrodizela košta 206 dinara, dok benzin košta 193 dinara.

Kakve su cene u regionu?

U Bosni i Hercegovini dizel je jeftiniji za oko 10 dinara po litru, te košta 196,23 dinara. Benzin je, u odnosu na Srbiju, nešto skuplji i košta 194,73 dinara.

Litar evro dizela jeftiniji je i u Severnoj Makedoniji, gde cena po litru iznosi 194,94 dinara. Benzin je značajno skuplji, te vozači u ovoj državi plaćaju 210,23 dinara za litar ovog naftnog derivata.

Slovenija takođe ima niže cene goriva u poređenju sa Srbijom. Tako litar dizela košta 195,78 dinara, dok je benzin 183,1.

Države koje imaju povoljnije cene goriva od Srbije se nižu, a sledeća je susedna Crna Gora, gde vozači za litar dizela plaćaju 184,28 dinara. Za litar benzina potrebno je izdvojiti 192,49 dinara.

Pre samo četiri meseca, cena goriva u Crnoj Gori bila je viša u poređenju sa Srbijom.

Foto: Shutterstock

Hrvatska je jedina država u regionu u kojoj su i dizel i benzin skuplji nego u Srbiji. Naime, Hrvati litar evro dizela plaćaju 215,79, dok benzin košta 218,76 dinara.

BONUS VIDEO Šta građani misle o poskupljenju goriva?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram