Foto: Shutterstock

Digitalni sektor je jedna od retkih privrednih grana na koji situacija u vezi sa virusom korona ne ostavlja velike posledice, a zbog smanjenog socijalnog kontakta poslovanje čak i raste onim IT kompanijama koje se bave organizacijom video konferencija, proizvodnjom zabave i video igrica.

Međutim, direktor Inicijative “Digitalna Srbija” Nebojša Ðurđević ukazuje da pojedine IT kompanije ipak nisu ostale “imune” na posledice novog virusa, te najteže posluju one koje se bave logistikom.

Prema njegovim rečima, IT kompanije su se najbrže od svih drugih prilagodile na rad od kuće, jer one, dodaje, po prirodi posla uglavnom sarađuju sa klijentima koji su često na drugom kraju sveta, te im saradnja na daljinu ne predstavlja problem.

Upitan da li IT kompanije i u ovim uslovima dobijaju porudžbine, Ðurđević je objasnio da što se tiče kompanija koje pružaju usluge stranim klijentima i za njih razvijaju IT rešenja, uglavnom rade na projektima koji su počeli pre Kovida-19.

“Imali smo upit od kompanije iz Švajcarske koja želi da započne posao i sarađuje sa tehnološkim kompanijama u Srbiji, ali i da na tome počne da radi već sada”, ukazao je Ðurđević.

Što se tiče kompanija koje razvijaju sopstveni proizvod, kaže Ðurđević, one nastavljaju da rade i prilagođavaju se zahtevima tržišta bez obzira na virus korona.

Ističe da trenutno nema informaciju o tome da li je bilo otpuštanja radnika u IT sektoru i dodaje da će sledeće nedelje biti objavljen “skener digitalne privrede” u vreme korone.

Kako je objasnio, organizacija na čijem je čelu sprovodi anketu o poslovanju malih i velikih IT kompanija, ali i individualaca koji rade u digitalnom sektoru.

Ðurđević navodi i da će se mere države koje je objavila u cilju podrške preduzećima u vreme trajanja virusa korona odnositi i na IT kompanije.

Na pitanje da li će situacija oko virusa korona ubrzati digitalizaciju pojedinih kompanija, Ðurđević odgovara da je svim kompanijama sada jasno da je njihovo poslovanje otežano ako nisu digitalizovane.

“Siguran sam da će kompanije koje teško prolaze kroz poslovni period ovo dovesti do ubrzanja uvođenja digitalizacije nakon pandemije”, ocenio je Ðurđević.

Direktor IT kompanije Saga, koja zapošljava više od 500 ljudi, Nebojša Bjelotomić kaže za Tanjug da u toj kompaniji posao nije stao, ali da je bilo određenih izmena u organizovanju posla.

Prema njegovim rečima, radnici koji su zaduženi za održavanje sistema korisnika, svaki put kada odlaze na teren imaju zaštitnu opremu, a od korisnika se traži da prostorije budu prazne, kako bi radnici ušli u data centar, završili posao i izašli bez kontakta.

Drugi deo posla, objašnjava Bjelotomić, vezan je za softver, te programeri rade od kuće.

Upitan da li radnici na održavanju sistema imaju više posla nego ranije, s ozbirom na prekomerno korišćenje računara i interneta, Bjelotomić kaže nije primetan trend povećanih grešaka u sistemu.

Na pitanje da li programeri imaju nove porudžbine, direktor Sage odgovara da u poslednje dve do tri nedelje nije bilo novih porudžbina, ali da nijedan stari posao nije stao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram