Moguće uknjiženje stanova kupljenih od stambenih zadruga

Biznis 19. jun. 202017:15
Podeli:
Foto:Shutterstock

Posle 50 godina, moguće je uknjižiti stanove kupljene od stambenih zadruga. Svi građani koji su u periodu od 60-tih do 90-tih godina prošlog veka kupili stanove od bivših stambenih zadruga, dobili su ravnopravan status kao i njihove komšije, što do sada nije bio slučaj, i moći će da uknjiže svoje nepokretnosti, saopštio je Republički geodetski zavod.

Ističući da „na hiljade ljudi sada može da odahne jer se na ovaj način rešava višedecenijski problem“, u RGZ-u tvrde da će vrednost ovih stanova na tržištu rasti i do 30 odsto,

Građani su te stanove kupovali na tržištu, neposredno od stambenih zadruga, ali ih zakon nije izričito prepoznao.

„Zbog tehničkih razloga oni nisu mogli upisati pravo svojine za razliku od lica koja su otkupljivala stanove po povlašćenim uslovima u istim stambenim objektima. I jedni i drugi su imali ugovore kao pravni osnov za upis u katastar, jednima je taj upis omogućen zakonskim izuzetkom, a drugima nije“, ističe RGZ.

Kupci stanova od stambenih zadruga već decenijama su obespravljeni i diskriminisani jer njihovi stanovi nisu iz otkupa, pa usled formalnih problema nisu mogli da se uknjiže iako su kupovali po tržišnim uslovima.

„Na ovaj način, stvorila se situacija u kojoj su u istom objektu stanari iz otkupa dvostruko privilegovani u odnosu na kupce od zadruga. Prvi put prilikom kupovine, jer je otkup po pravilu bio povlašćeni način sticanja zbog odloženog otplaćivanja, a naročito u uslovima hiperinflacije, a drugi put prilikom upisa prava u katastar nepokretnosti. Zato je RGZ zatražio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se ovaj veliki i višegodišnji problem reši. Ministarstvo je reagovalo promptno i vrlo brzo je dalo saglasnost i dozvolu da se ove formalni propusti hitno isprave“, ističe RGZ.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar