Foto: NOVA S

Prave razmere ekonomske krize koju je izazvala epidemija koronavirusa biće vidljive tek na jesen ukoliko država kroz drugi paket mera ne pomogne one koji su najviše ugroženi, ocenili su gosti emisije "Među nama" na TV Nova S.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić istakla je da Srbiju tek krajem septembra i početkom oktobra očekuje prava i velika kriza i upozorila da će biti mnogo teže nego što vlast najavljuje.

„Minimiziranje posledica, kako to radi naša vlast, je krajne nedogovorno. Niko ne zna koliko ljudi je ostalo bez posla, a svi nadležni koji bi trebalo to da nam saopšte, donose podatke prema svojim dnevno-političkim potrebama“ ocenila je ona.

Toplica Spasojević iz Udruženja „Privrednik“ objasnio je da se u prvom talasu država dobro izborila sa udarom krize i istakao da je državna podrška u ta prva tri meseca značila privrednicima.

„U ovom nastavku će biti problematično je mi, ustvari, ne znamo razmere krize. Mnogo zavisi od otvaranja evropskog tržišta, a i tamo je velika kriza i očekuje se pad od devet odsto. Ukoliko ne dođe do drugog talasa državne podrške privredi, tek tad ćemo osetiti posledice“ naglasio je Spasojević.

Prema njegovim oceni, svi su bili optimistični da će pandemija i njene ekonomske posledice brzo proći, što se izgeda ipak ne dešava.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, poručio je da bi u drugom paketu mera država trebalo da pomogne onim sketorima koji su posebno ugroženi krizom.

„Država je odobrila veliki paket mera koji je očuvao neka radna mesta. Međutim, taj paket je uključivao neke vrlo skupe i nepotrebne mere, kao što je pomoć od 100 evra svim punoletnim građanima. Za sredstva koja su izdvojena za tu meru, koja je koštala 600 miliona evra, bilo moguće da se siromašnim građanima, odnosono za milion najsiromašnijih tri puta ove godine odobri po sto evra i da se dodatnih 300 miliona evra odobri kao pomoć onim delovima privrede koji su posebno pogođeni“ objasnio je Arsić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar