Kriza tek počinje: Prve na udaru plate i radna mesta

Biznis 03. jun. 202019:5010 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Ekonomisti su saglasni - posledice korona-krize tek ćemo da osetimo, a prve na udaru biće zarade zaposlenih, ali i njihova radna mesta. Situacija će, koliko-toliko, biti mirna dok god država isplaćuje minimalce. I to ne samo zato što su radnicima obezbeđene plate, već zato što bi poslodavci, u slučaju da zaposlene otpuste pre roka, morali državi da vrate sve - u dinar. I sa kamatom.

„Nezaposlenost će rasti tokom cele ove i delom sledeće godine, čak i kada privreda krene da se oporavlja. Na odlaganje rasta zaposlenosti uticala je, inače, mera isplate minimalne zarade poslodavcima, tako nećemo beležiti porast nezaposlenosti dok traje njeno dejstvo, ali će se otpuštanja  nastaviti tokom trećeg i četvrtog kvartala ove godine“, rekao je u intervjuu za Nova.rs Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Isplata drugog minimalca iz paketa državne pomoći počinje u četvrtak. Treća po redu minimalna zarada iz ovog paketa za saniranje posledica koronavirusa očekuje se u prvoj nedelji jula.

Reč je nešto više od milion zaposlenih u oko 232.000 firmi koje su se prijavile za državnu pomoć.

Uslov da je neki preduzetnik, mikro, malo ili srednje preduzeće uopšte mogao da konkuriše za ovu pomoć, odnosio se na smanjivanje broja zaposlenih. Ko je otpustio više od 10 odsto zaposlenih, nije imao pravo na ovu pomoć.

Isto ovoliko ograničenje važi i za one koji, po dobijanju tri minimalca za svoje radnike, ipak otpuste ljude.

Naime, po dobijanju trećeg minimalca, ukupno tri meseca ovi poslodavci neće smeti da otpuste više od 10 odsto radnika, ukoliko ne žele da vraćaju državi dobijene novce.

U otpuštene se ne računaju zaposleni koji su sa ovakvom firmom sklopili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta ove godine.

„Ispunjenost uslova za gubitak prava na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja propisanih ovom uredbom proverava se svakog poslednjeg dana u mesecu počev od aprila zaključno sa 31. oktobrom ove godine“, navodi se u Uredbi.

Kontrole su moguće i nakon tog perioda, a odnose se na naplatu poreza.

Oni koji ipak otpuste više od 10 odsto zaposlenih moraće državi da vrate primljeni novac, zajedno sa zateznom kamatom. I ne samo to – već i pripadajuće poreske obaveze čija naplata se korisnicima ove pomoći odlaže za početak 2021. godine. Rok za ova plaćanja je – pet dana.

I velike kompanije imale su pravo na državnu pomoć. Kod njih je uplata za radnike u visini polovine minimalca.

Ako otkazi i ne budu  izbor većine preduzeća u narednom periodu, smanjivanje plata će sigurno biti. Kako je za Nova.rs izjavio Dragoljub Rajić, kordinator Mreže za poslovnu podršku, prosečna plata u privredi je tek oko 340 do 350 evra.

„Ovo što se priča da je prosek plata 500 evra je sve zbog uvećanja zarada u javnom sektoru. Imamo podatke da će pola firmi umanjiti plate već od juna, jula, jer su im narudžbine na nižem nivou. Skoro 50 odsto anketiranih firmi tokom maja to tvrdi“, navodi Dragoljub Rajić.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar