Siniša Mali Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali danas je izrazio uverenje da će povećanje minimalne zarade za sledeću godinu biti dvocifreno, više od 10 odsto, i da je dogovoreno da u sredu bude poznat i konačan stav vlade o tome.

Ključno je da se ispoštuju zahtevi sindikata i poslodavaca, ocenio je Mali posle Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta.

Razmatramo da li možemo da dođemo do toga da izjednačimo minimalnu zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom. Ako to uspemo i istovremeno poslodavcima izađemo u susret i povećanjem neporezivog dela dohotka umanjimo pritisak i trošak za njih, to bi bio uspeh, rekao je Mali.

On je izjavio da ne sme da se napravi potez gde bi agresivno povećanje minimalne zarade dovelo do otpuštanja.

Mali je naveo da je 2012. godine pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom bila oko 61,5 odsto, dok je danas 89 odsto.

Od 2018. godine se konstantno smanjuje opterećenje zarada i sa 64 odsto je sada ispod 60 odsto, rekao je Mali.

On je naveo da je u prvoj polovini ove godine ostvaren ekonomski rast od 4,5 odsto, što Srbiju svrstava među vodeće evropske zemlje po visini rasta.

Za narednu godinu je predviđen rast od 4,2 odsto, što otvara put za dalje povećanje minimalne zarade i rast životnog standarda građana, izjavio je Mali, uz podatak da je ove godine produktivnost rada povećana oko 3,6 odsto.

Mali je naveo da u Srbiji radi i plaća poreze i doprinose skoro 2,4 miliona ljudi, uz istorijski najvišu stopu zaposlenosti od gotovo 51 odsto, dok je stopa nezaposlenosti na istorijski najnižem nivou od 9,4 odsto.

Prema rečima Malog, prosečna zarada će u decembru 2025. u Srbiji biti veća od 1.000 evra, a do 2027. godine 1.400 evra.

Mali je naveo da je minimalna zarada za četiri godine porasla za 25,5 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija.

***

BONUS VIDEO – Sagovornici N1: Država nudi 52.000 dinara za minimalac, a minimalna potrošačka korpa u maju 53.000

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare