Foto: Shutterstock

Država je velikim ulaganjima stimulisala rast građevinske industrije, pa je čitava zemlja postala jedno veliko gradilište. Glavni izvođači radova su strane kompanije, a domaće firme najčešće su angažovane kao podizvođači. Najveću dobit mogu očekivati preduzeća koja se bave proizvodnjom i prodajom repromaterijala čija cena skače iz dana u dan, a radnici angažovani na domaćim gradilištima mogu biti zadovoljni visinom dnevnice, piše Biznis.rs

Izvor: Biznis.rs

Podaci Republičkog zavoda za statistiku iz drugog kvartala 2021. godine kažu da je vrednost izvedenih radova na teritoriji Republike Srbije porasla za 28,1 odsto u tekućim cenama. U stalnim cenama taj rast iznosi 18,1 procenata, kada ga uporedimo sa istim periodom godinu dana ranije.

Vrednost radova koji se izvode na zgradama veća je za 9,6 procenata, odnosno 22,9 odsto kada je reč o ostalim građevinskim objektima.

„Najviše se zida na koridorima i u Beogradu. Radi se u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Subotici. Takođe, zidaju se hoteli u nacionalnim parkovima gde su izdate neke privremene ili stalne dozvole, ali Beograd je najveći centar i tu se najviše radi. Krenule su investicije u unutrašnjosti, a lokalne samouprave pronalaze priučene radnike kao što su zidari i armirači. U Beogradu su pretežno veliki centri gde rade Turci, Albanci, Pakistanci, Indusi. Nije reč o uvozu radne snage iz inostranstva, već o povremenom angažmanu. Postoje ljudi koji znaju u kom delu sveta ima slobodnih radnika i oni dolaze po potrebi. To će trajati do kraja godine“, objašnjava za Biznis.rs potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Domaći radnici rade, stranci profitiraju

Na gradilištima širom Srbije angažovane su firme iz Kine, Turske i Azerbejdžana, a 80 odsto radnika su naši ljudi. Kineske kompanije imaju svoje radnike, a ostali zapošljavaju domaću radnu snagu. Jedan od efekata povećane aktivnosti u oblasti građevinarstva jeste rast BDP-a.

Povezane vesti:

Posmatrano prema regionima, u Republici Srbiji je u drugom tromesečju 2021. godine vrednost izvedenih radova najviše porasla u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, i to 71,3 odsto. Glavni grad je zabeležio rast od 25,7 odsto, a rast od jedan odsto prisutan je i u Vojvodini. U regionu Južne i Istočne Srbije opala je vrednost izvedenih radova – 8,7 odsto manje u odnosu na isti kvartal 2020. godine.

„Dobro je što država investira ogroman novac iz budžeta da bi gradilišta postojala. Problem je što se za velike, kapitalne poslove ne angažuju naše domaće firme kao izvođači, jer stranci uzimaju reference i profit, a naši radnici obavljaju posao. Domaće izvođačke firme su u podređenom položaju, jer ih angažuju Turci i Azerbejdžanci po nižim cenama. Oni uzimaju kajmak, mi ih plaćamo, a sutra moramo da vraćamo kredite. Ako ne budemo imali osposobljenu našu industriju i naše firme, neće imati ko da vrati dugove. Kada stanu aktivnosti, nestanu ili poskupe krediti, onda smo u velikom problemu. Neće imati ko da održava puteve, mostove i tunele“, upozorava Rodić.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju da je od ukupne vrednosti građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije izvedeno 96,8 odsto, dok je preostalih 3,2 procenta obavljeno na gradilištima u inostranstvu.

Građevinarima konačno dnevnica za respekt

Velike vrućine koje su poslednjih nedelja pogodile Srbiju i te kako utiču na bezbednost i zdravlje zaposlenih na gradilištu. Za uspešno i sigurno obavljanje posla, neophodno je poštovati propisane mere zabrane rada na otvorenom tokom najtoplijeg perioda dana.

„Na legalnim i organizovanim gradilištima primenjuju se mere zaštite na radu koje su obavezne prilikom velikih vrućina. Ljudima se mora obezbediti odmor i osveženje, a poslodavci su dužni da koriguju radno vreme i spreče izlaganje radnika vrućinama. Noću se betonira, a preko dana kada je veća temperatura asfaltira“, navodi Rodić i dodaje da je tokom poslednjih meseci skočila cena radne snage:

„Nema malih dnevnica, skočila je cena rada, a to će se odraziti i na cenu kvadrata. Majstorske dnevnice kreću se od 40 do 80 evra. Teško je pronaći dobrog radnika, jer je veliki broj stručnog kadra napustio državu. Vozači pumpi za beton koji prekovremeno rade subotom u Nemačkoj mogu da zarade dnevnicu od 400 evra. I kod nas vozači u građevinarstvu imaju priliku da zarade lepe pare“, navodi Rodić i dodaje da nas u narednom periodu očekuje dodatni skok cene rada i materijala, što nije samo slučaj u Srbiji, već u čitavoj Evropi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare