Foto: Shutterstock/DMZ001

Grupa ugostitelja, konobara i muzičara iz Kragujevca održala je danas protest ispred zgrade Gradske uprave zbog uvodjenja ograničenja rada u tom sektoru usled povećanja broja novoinficiranih korona virusom.

Kako je novinarima rekao jedan od učesnika skupa Aleksandar Mladenović, oni su se organizovali putem društvenih mreža jer im je ugrožena egzistencija.

„Skupili smo se u ime ugostitelja, muzičara i konobara i svih drugih u ovoj branši da izrazimo jedan bunt što nas zatvaraju, što ne radimo. Sve firme i sve privredne grane u Srbiji su dobile neku pomoć, a mi nemamo nikakvu pomoć. Želimo da vidimo da li postoji neko rešenje za nas“, rekao je Mladenović.

Učesnici protesta naveli su da su ugostitelji „već pukli“ zbog korone, a da će posledice biti još teže posle dodatnih mera ograničenja rada zbog vanredne situacije u Kragujevcu.

Naveli su i da su ugostitelji u situaciji da zbog epidemije koronavirusa nemaju odakle da plate konobare, već da se zarada svela na bakšiš od 500 dinara.

Dodali su da u slučaju zatvaranja lokala i kafana, neće imati od čega da žive i da prehrane porodice.

Učesnici protesta optužili su vlast da se ponaša „drsko i bezobrazno“ i dodali da za dva i po meseca samo oni nisu dobili ništa od države.

„Uredno plaćamo i porez i licence, a nemamo ista prava kao ostali. Najugroženiji su trenutno radnici u ugostiteljstvu, muzičari, fotografi, snimatelji i drugi u ovoj branši“, rekao je novinarima Vladan Vujović.

Okupljeni su naveli i da nemaju „ništa protiv ove vlasti“ ali da ona treba da razume „svirače koji žive od toga“.

Dodali su da među njima ima mnogo onih koji su izašli na izbore i glasali za Aleksandra Vučića i SNS, ali da trenutna situacija „ne vodi ničemu“.

Predstavnici učesnika protesta su posle skupa otišli u zgradu Gradske uprave gde su hteli da razgovaraju sa gradonačelnikom, ali im je rečeno da je odsutan.

Delegaciju je potom primio predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović koji im je rekao da će lokalna vlast da se založi kod Vlade Srbije da budu rešeni problemi na koje su ukazali.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare