Kragujevac
Centar grada Kragujevca Foto:Ivana Đorđević/Nova.rs

Grad Kragujevac u ovoj godini isplatio sedam miliona evra na ime sudskih kazni i penala, a skoro polovina te sume, 3,43 miliona, isplaćena je po po tužbama građana za eksproprijaciju zemljišta.

Gradski pravobranitelj Branko Petronijević rekao je da je to veliki problem gotovo svih lokalnih samouprava u Srbiji, koji je izazvan nezakonitom i neplanskom izgradnjom ulica i drugih površina javne namene od 1946. godine.

On je u intervju za portal Pressek podsetio da su ti postupci vođeni bez sprovođenja, ili uz nepotpuno sprovođenja zakonitog postupka eksproprijacije, čime su vlasnici zemljišta ostajali bez poseda bez naknade.

U poslednjih 25 godina vlasnici, ili njihovi naslednici, podnose tužbe protiv lokalnih samouprava za nadoknadu štete, a u 95 odsto slučajeva na nivou cele zemlje dobijaju te sporove zbog povrede prava na imovinu, čija je neprikosnovenost zagarantovana članom 58. Ustava Srbije i Protokolom 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i jasnim stavom Vrhovnog kasacionog suda, rekao je Petronijević.

On dodao da značajan rashod u budžetu Grada predstavljaju i troškovi koji nastaju u postupcima zakonite eksproprijacije i da su tokom ove godine oni isplaćeni građanima za izgradnju ulica Dragojla Dudića i Košutnjačkog visa.

Govoreći o velikim iznosima koji Kragujevac svake godine plaća po osnovu sudskih kazni i penala, Petronijević je naveo da se godinama protiv Grada pokreće veliki broj tužbi, kao i da se u nekim slučajevima radi o procesima sa veoma visokim odštetnim zahtevima.

Gradsko pravobranilaštvo je, prema njegovim rečima, samo tokom ove godine formiralo više od 3.200 parničnih predmeta, a u ovom trenutku služba ima u obradi više od 22.000 predmeta pokrenutih ranijih godina, u koje spadaju parnični, vanparnični, izvršni, upravni i drugi postupci.

Petronijević je istakao imovinsko-pravne sporove, koji su u ovoj godini bili najveći udar na budžet, a kao velike rashode u budžetu u ovoj godini apostrofirao je dva ključna predmeta koje je grad izgubio.

Radi se o milionskim ugovorima zaključenim sa privrednim društvima Yu Broker doo Beograd i Tuš doo Beograd, 2007. odnosno 2010. godine. Prema presudama, Grad je tim preduzećima morao da isplati 127, odnosno 106 miliona dinara.

Bonus video – Kragujevac Retroaktivno privođenje demonstranata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar