Prodavnica cena ulje poskupljenje rafovi ana taskovic
Cena ulja u supermarketu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kosovski državni tužilac će, u saradnji s policijom i tržišnom inspekcijom, preduzeti krivične radnje protiv svih odgovornih osoba privrednih društava koja obavljaju delatnost zloupotrebom svog monopolskog ili dominantnog položaja, saopšteno je iz kancelarije Glavnog državnog tužioca Kosova.

„Položaj na tržištu, koji direktno ili indirektno utiče na nametanje nepravednih prodajnih cena prehrambenih artikala ili koji na bilo koji drugi nepravedan način reguliše nabavnu ili prodajnu cenu robe, biće sankcionisan kao što je predviđeno članom 295. Krivičnog zakona Kosova kojim je za prekršioca predvidjena novčana i kazna zatvora“, navodi se u saopštenju.

Cene osnovnih životnih namirnica i goriva na Kosovu poslednjih nekoliko dana svakodnevno rastu. Tako je litar ulja od 1,59 evra, koliko je koštao pre rata u Ukrajini, u pojedinim kosovskim prodavnicama već stigao do cene od 3,8 evra.

Na NIS-ovoj benzinskoj pumpi u Severnoj Mitrovici preksinoć je došlo do novog poskupljenja, cena je skočila za 15 dinara, pa i benzin i dizel koštaju 217 dinara.

Bonus video – Divljanje cena i „nadzirana“ inflacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram