Foto:N1

Posle višemesečnog čekanja, radnici čačanske "Fabrike reznog alata" počeli su da dobijaju obećane otpremnine, izjavio je danas za Nova. rs predsednik Industrijskog sindikata tog preduzeća, Dušan Đelić.

Prema njegovim rečima, prve otpremnine, u visini trećine bruto ličnog dohotka ostvarenog za svaku godinu rada, dobiće 102 radnika koji imaju više od 40 godina radnog staža.

„Takođe, 289 zaposlenih, koji ne zadovoljavaju uslov za penziju, dobiće po 200 evra za svaku godinu radnog staža“, naveo je Đelić, dodajući da će se iznaći rešenje i za 73 radnika koji su zaključili ugovor o radu nakon 2014. godine.

„Moram da podsetim da su nam tri puta vraćali spiskove na dodatnu ispravku za kategoriju radnika koji ne zadovoljavaju uslov za penziju, jer su od strane menadžmenta bili aljkavo urađeni i nepotpuni“, kazao je on.

Sada je, navodi dalje, konačno dobijen pozitivan odgovor komisije Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Svi spiskovi su uredni, a u narednom periodu nastaviće se sa isplatom za drugu i treću kategoriju radnika.

„Fond solidarnosti nadležnog ministarstva isplatiti devet zaostalih zarada u visini minimalca onim radnicima koji platu nisu primali prethodnih jedanaest meseci“, naglasio je predsednik Industrijskog sindikata izrazivši uverenje da će sve pripadajuće naknade radnicima biti isplaćene do kraja jula tekuće godine.

„Deo radnika koji koristi socojalni program uskoro će se vratiti na posao. Biće osnovana nova firma pod nazivom „Fabrika za obradu metala“, našli smo kupca i nastavljamo sa istim programom proizvodnje alata, a u njoj će biti uposleno 210 ljudi“, zaključio je Đelić.

Inače, FRA je osnovana 1953. godine, a do 1960. proizvodila je nareznice i ureznice. Sopstvenim sredstvima šezdesetih godina počela je izrada i drugih alata od visokokvalitetnih čelika. Godine 1993. imala je 3350 uposlenih radnika, medjutim, sankcije, nebriga rukovodstva, ali i lokalnih vlasti, kao i bombardovanje su učinili svoje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar