Foto:Shutterstock

Poziv poreznika da građani prijave svoje prihode koje ostvaruju u inostranstvu, izazvao je veliku reakciju javnosti. Dok jedni bezuspešno pokušavaju da saznaju koliki iznos poreza će im biti razrezan, drugi spekulišu smeju li državi da "prećute" da su imali vanredan priliv iz drugih zemalja. Suština je će ovaj porez moći da ostane neplaćen samo dok ih država ne otkrije. A tada su u igri mnogo veći iznosi na ime kazne koji idu do 150.000 dinara, ali i prekršajnih prijava.

Poreska uprava pozvala je građane koji ostvaruju prihode u inostranstvu, najčešće putem interneta, da prijave zarađeni iznos i plate porez, i to sa kamatom. U protivnom im sleduje prekršajna prijava.

Prema rečima Aleksandra Vasića, poreskog savetnika i člana upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije, kazne za nepodnošenje poreske prijave idu do 150.000 dinara.

„Lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva obavezna su i da plate porez i da podnesu poresku prijavu PP-OPO“. Za nepodnošenje poreske prijave kazne za fizička lica se kreću od od 5.000 do 150.000 dinara“, kaže za Nova.rs Aleksandar Vasić.

Kako dodaje – za neplaćanje poreza kazna je 50 odsto od utvrđenog poreza.

Uz sve to, važno je znati da je granica između prekršajne i krivične prijave „povučena“ na pola miliona dinara.

Prekršajna prijava sleduje obvezniku kojoi svoj prihod ne prijavi, a poreznici to u kontroli otkriju. Međutim, ako je reč o iznosu većem od pola miliona dinara,  obvezniku sleduje i – krivična prijava, gde su i kazne ozbiljnije.

Zakon, kao što je Nova.rs već pisala, prepoznaje dve velike grupe prihoda koje je moguće ostvariti u inostranstvu.

Jedna grupa prihoda je od autorskih dela, dok druga spada u kategoriju „ostalih prihoda“. U zavisnosti šta radite – zavisiće i stopa po kojoj ćete plaćati porez državi Srbiji. Tako, najčešće, ovaj porez iznosi oko 46 centi na jedan evro prihoda, ali u nekim slučajevima može da dostigne čak 80 odsto od ostvarenih prihoda, i to ukoliko posao ne može da se podvede pod „autorsko delo“.

„Poreska uprava Srbije ustanovila je visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala građane koji osvaruju prihode po osnovu pružanja raznih vrsta usluga u inostranstvu. Najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod građana koji prihode ostvaruju na društvenim mrežama – „jutjuberi“, „influenseri“, internet klađenja i slično“, navela je Poreska uprava.

A potom je pozvala građane da se sami prijave.

„Poreska uprava Srbije poziva sve građane koji su propustili da podnesu poreske prijave, da pre preduzimanja bilo koje radnje poreskog organa u vezi učinjene radnje ili propusta, odnosno pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno to učine, odnosno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost“, upozorili su poreznici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare