Foto:Shutterstock/NiP STUDIO

Popularni jutjuberi, frilenseri, pa i profesori, IT i drugi stručnjaci koji novac zarađuju u inostranstvu, u obavezi su da se sami prijave Poreskoj upravi Srbije. Deo njih i ne zna da ima ovu obavezu, dok oni koji to znaju, najčešće nemaju informaciju koliki iznos bi trebalo da plate, a kako je Nova.rs ranije pisala, poresko opterećenje bi moglo da iznosi čak 46 odsto prihoda.

Nakon što je Poreska uprava danas pozvala jutjubere i sve koji prihod ostvaruju u inostranstvu da sami obračunaju i prijave porez, redakciji Nova.rs javio se preduzetnik iz Beograda koji je objasnio da nije lako ispuniti te zahteve.

Naš čitalac u želji da proveri koliki porez treba da plati, s obzirom da ima prihod od gugl oglasa koji se vode na fizičko lice, zvao je kol centar Poreske uprave.

„Morate sami to da saznate, to je vaša dužnost“, rečeno mu je u kol centru bez objašnjenja kako i gde bi to trebalo da sazna.

Na pitanje Nova.rs koji je opseg u kom se kreće stopa poraza koji moraju da plaćaju frilesnseri na zarade iz inostranstva, i od čega ona zavisi, iz Poreske uprave do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Foto: Donatella Loi / Alamy / Alamy / Profimedia

Poreski savetnik i potpredsednik Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Đerđ Pap, objasnio je za Nova.rs da se porez obično obračunava na sumu koja legne na račun.

Povezane vesti:

„Stopa najčešće jeste 46 odsto, ali je za neku vrstu ugovora osnovica manja, pa je i iznos poreza manji. Nije isto da li autorski ugovor ima vajar ili estradni umetnik“, kaže Pap i dodaje da je, zbog komplikovanog obračuna, najbolje da to u svakom pojedinačnom slučaju urade računovođe.

Napominje da je o najvećim porskim stopama najčešće reč kod onih koji nisu već zaposleni, zbog čega im se od zarade odbija i za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko obveznik svoj prihod ne prijavi, a poreznici to u kontroli otkriju, obvezniku sleduje i prekršajna prijava, ukoliko je reč o prihodu do pola miliona dinara, odnosno krivična prijava, ako je reč o iznosu preko toga.

Član upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić ranije je za Nova.rs objasnio je da najčešće opterećenje koje im sleduje 46 odsto – 20 odsto poreza i 26 odsto doprinosa.

„S obzirom na to da je reč o prihodima ostvarenim u inostranstvu, najvažnije je da se prilikom analiza, poreskog planiranja ili utvrđivanja poreske obaveze konsultuju ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje Srbija ima zaključene sa mnogim zemljama, i čiji je cilj upravo da se izbegne dvostruko oporezivanje ostvarenog prihoda“, ukazao je Vasić.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (20)