Foto: Đorđe Krstić

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić uručila je u Sremskoj Mitrovici ugovore za subvencije za samozapošljavanje, kojima će građani ovog okruga dobiti priliku da se zaposle i pokrenu sopstvene biznise, za šta je država izdvojila više od 26 miliona dinara.

„Vlada Srbije teži smanjenju stope nezaposlenost i da su u tom cilju dodeljene subvencije, koje će koristiti 88 nezaposlenih lica, od kojih su četiri osobe sa invaliditetom. Sve vas krasi upornost i odlučnost da uspete i ostvarite svoje snove, a država vam na ovaj način daje vetar u leđa. Verujem da ćete uskoro i sami zapošljavati nove ljude i postati uspešni preduzetnici“, istakla je Кisić i svima poželela uspeh u daljem radu.

Ona je naglasila da su raspisani i novi pozivi za mere aktivne politike zapošljavanja – javni radovi, subvencije za samozapošljavanje i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih u opštinama Šid, Stara Pazova i Inđija, za koje je izdvojeno 20 miliona dinara.

„Veliki je uspeh što smo na nivou Republike Srbije uspeli stopu nezaposlenosti da održimo na jednocifrenom broju, što smo sačuvali radna mesta u najtežim uslovima i u vreme pandemije, a ovaj okrug i grad u tome beleže još veći uspeh, na koji smo beskrajno ponosni“, istakla je Кisić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao je da se dodelom ovih subvencija potvrđuje posvećenost politici zapošljavanja Vlade Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, NSZ-a i lokalnih samouprava.

„Verujem da su svi, koji su se ohrabrili da uđu u preduzetničke vode, izabrali pravu poslovnu ideju koja će omogućiti održivost poslovanja. U NSZ-u imate stalnog partnera, i sada i u budućnosti, a očekujemo da će i naredne godine neko od vas doći da podnese i zahteve za zapošljavanje novih lica“, rekao je Martinović.

Dodao je da je ove godine podneto oko 8300 zahteva nezaposlenih lica koji žele da pokrenu svoj biznis, što dokazuje da su ovakvi podsticaji veoma značajni.

Кisić je obišla i fabriku „Metalfer Stil Mil“ u Sremskoj Mitrovici koja je uspešno iskoristila programe i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje, kao što su Stručna praksa i „Moja prva plata“.

BONUS VIDEO Koliko digitalna pismenost može da podstakne samozapošljavanje žena u ruralnim sredinama?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare