Sunčan dna, lepo vreme Beograd
Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji je u "NEET" statusu, odnosno nisu zaposleni, niti su u obrazovanju ili stručnoj praksi, dok je polovina mladih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od godinu dana, saopštio je danas Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP).

Među nezaposlenim osobama sa invaliditetom je, kako se navodi u saopštenju, 11,6 odsto mladih, dok je među nezaposlenima romske nacionalne manjine 28,3 odsto mladih.

Iz BCLJP su istakli da su mladi starosna grupa koja je najviše izložena siromaštvu, jer nemaju adekvatne i stabilne prihode od rada, kao i da su zarade mladih od 15 do 29 godina za 16 odsto manje od opšteg proseka.

„Osam od deset zaposlenih u Srbiji je subjektivno siromašno što znači da njihova primanja nisu dovoljna da njihovo domaćinstvo ‘sastavi kraj s krajem’, a čak 75 odsto mlađih ispod 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja s krajem, što je rezultat toga da većina mladih živi sa roditeljima“, stoji u saopštenju.

Zbog visoke stope nezaposlenosti mladih i nedostojnih uslova rada, BCLJP navodi da je zabrinutost izrazio i Komitet Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava, koji je u svojim zaključnim preporukama pozvao Srbiju da unapredi mere aktivne politike zapošljavanja mladih osmišljavanjem konkretnih programa, kao i da preduzme konkretne mere da zaštiti učesnike u dualnom sistemu obrazovanja i mlade u programima stručne prakse od radne eksploatacije.

BONUS VIDEO: Oboji moj svet ljubavlju: Kakav je život mladih sa Daunovim sindromom u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar