Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kineska roba koja u Srbiju stižu iz ove udaljene zemlje uskoro će značajno da poskupi, a nedostatak asortimana na tržištu je već primetan.

Nemački ekonomski institut je upozorio građane da će u narednih nekoliko meseci biti nestašice robe iz Kine. I cene će biti znatno veće, jer su veći i troškovi. Kontejneri iz Kine dolaze puni, a vraćaju se prazni, jer robe iz Evrope zbog kovida nema dovoljno. Problem nije zaobišao ni Srbiju.

Pročitajte još:

Cena kontejnerskog prevoza iz Kine do Evrope bila je od 3.600 do 4.000 evra po kontejneru. Sada se ta cena penje na 8.000 do 9.000 evra, u zavisnosti iz koje kineske luke dolazi.

Prioritet imaju oni koji plaćaju u pretplati kineskim kompanijama, a iz Evrope zbog zaostataka proizvodnje moraju da se vraćaju prazni kontejneri ili 30 odsto natovareni. Sa Amerikom je još gora situacija, jer mnogi delovi za finalizaciju proizvoda iz Kine kasne i po nekoliko meseci.

„U trgovini milosti nema. Nije poskupela kineska roba već njen transport, a to neko mora da plati. Fri šiping ostaje daleko iza nas sada se sve mora dobro platiti, ako ne želite da vam roba kasni“, kaže Hu Jing, direktor šangajske luke.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obim trgovine Kine sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope dostigao je 103,15 milijardi dolara u 2020. godini, čime je prvi put premašena vrednost od 100 milijardi dolara, a saradnja iz godine u godinu je sve bolja.

Pročitajte još:

„Kina već sada proizvodi 80 odsto onoga što joj je potrebno. Kini su jedino potrebne sirovine i sofisticirani poluproizvodi. Oni ne dolaze iz Evrope već iz zemalja trećeg sveta i tu je nastao problem“, kaže Hi Vej, ekonomista iz Kine.

I kod nas se u pojedinim segmentima oseća nedostatak asortimana i količine kineske robe. Naši uvoznici zbog cene prevoza nisu u stanju samostalno da zakupljuju veće količine kontejnera, pa su mala i srednja preduzeća okrenuta velikim prevoznicima.

Kako kažu, u nekima od njih mi smo na redu tek u avgustu, i to sa 30 odsto višom cenom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar