vakcina astrazeneka
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Brojni Srbi primili su prvu dozu kineske vakcine Sinofarm, a u toku je revakcinacija. Nakon dobijene dve doze vakcine, organizam bi trebalo da razvije pun imunitet na koronavirus. Jedna Srpkinja testirala je da li je to tačno i podelila nalaz na Tviteru.

Nepoznata žena radila je test na antitela šest dana nakon primljene druge doze vakcine Sinofarm. Na nalazu je prikriveno njeno ime, ali se jasno vide stručnjaci koji su test obavili, kao i datum – 15. februar.

Nalaz jasno pokazuje da žena ima visok nivo antitela na SARS-CoV-2.

Granična vrednost antitela koja ukazuje da li je došlo do izgradnje imuniteta je 50 – iznad toga možemo očekivati solidnu zaštitu. Na nalazu je vrednost antitela 866.8.

Ovaj nalaz potvrđuje ono što smo već znali – da vakcina Sinofarm ima visoku efikasnost u zaštiti od kovida 19. Krajem decembra 2020. godine, Sinofarm je izvestio da je vakcina efikasna 79 odsto. Vakcina je dozvoljena u Kini dan kasnije, a u januaru je odobrena i u Srbiji.

Pročitajte još:

Reakcije na kinesku vakcinu takođe su bile uglavnom blage ili su potpuno izostale, prema rečima sagovornika Nova.rs koji su primili prvu dozu.

Virusološkinja Ana Banko nedavno je objasnila kada posle vakcinacije treba raditi test na antitela. Ukazala je da je bitno testirati IgG antitela; testirati ih iskuljučivo na spike protein; a test treba raditi minimum dve nedelje nakon druge doze.

Inače, naučnici su nedavno saopštili da testovi na antitela, variraju u rezultatima u zavisnosti od toga kada ljudi rade testove. Ukoliko ste preležali kovid, 112 dana nakon što je osobi dijagnostikovan koronavirus optimalno vreme za tačan rezultat ispitivanja antitela, preneo je nedavno CNN.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram