Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Firme koje su u prvom krugu ekonomskih mera već dobile tri minimalca za svoje zaposlene, automatski su prijavljene i za drugi krug državne pomoći. Međutim, među njima postoje oni koji, ovaj put - ne žele da koriste državnu pomoć, pa se postavlja pitanje - kako da se "odjave". Odgovor je jednostavan - samo ne treba da diraju novac koji će im ipak "leći" na poseban kovid račun.

Za razliku od tri cela minimalca, koliko je iznosila pomoć države privrednicima kroz prvi paket ekonomskih mera, ovaj put je reč o 60 odsto minimalca po radniku.

Pravo na iznos od oko 18.000 dinara odnosi se na 1,05 miliona zaposlenih, koliko ih je bilo obuhvaćeno prvim paketom mera, i taj novac biće firmama, na ime 60 odsto minimalne zarade za radnike, uplaćen automatski, bez potrebe da se prijavljuju.

Ipak, ima onih koji ovaj put planiraju da odbiju ovu vrstu pomoći, jer imaju problem da – doplate ostatak do pune plate radnika, kao i da državi uplate pripadajuće poreze i doprinose.

Takav je slučaj sa najugroženijim sektorima, poput turizma i ugostiteljstva.

Zašto neću pomoć

„Odustajem od 60 odsto minimalca, zato što je ta pomoć uslovljena da se ne otpusti više od 10 odsto zaposlehih tri meseca nakon isteka pomoći, a to je do Nove Godine“, kaže za Nova.rs Igor Milanović, pokretač inicijative „Sačuvajmo turizam“ i vlasnik vile „Panorama“ u Beogradu.

Sektor turizma je, kako ističe, najviše pogođen kovid krizom i belezi pad prometa izmedju 75 odsto i 93 odsto.

„Niko ne može da predvidi stanje i kapacitet tržišta na jesen, a kamo li da garantuje da neće otpuštati radnike do Nove godine“, ističe Igor Milanović.

Ova pomoć bi, kako navodi, zaista imala smisla jedino bez ikakvog uslovljavanja, kao  i da je država preuzela na sebe ili odložila poreze i doprinose za oba meseca, a ne samo za jedan.

„Više od 50 odsto partnerskih hotela i agencija sa kojima sarađujem će odustati od ovog paketa pomoći“, ističe Milanović.

On dodaje da se svi zajedno nadaju da će nadležni ispuniti obećanje i nakon formiranja vlade doneti nove zakonske i podzakonske akte, kako bi konkretno i kvalitetno pomogli turistički sektor u skladu sa ranije predloženim merama Inicijative „Sačuvajmo turizam“.

Kako odustati

„Za firme koje su ostvarile pravo na prvobitne državne mere, a koje ne žele da koriste nove mere države, dovoljno je da ne koriste sredstva koja će im biti preneta na kovid račune. Ta sredstva će biti vraćena u budžet kada se budu gasili kovid racuni, a to je 31. oktobra ove godine“, objašnjava za Nova.rs Aleksandar Vasić, član upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije i osnivač „Poslovnog savetnika“.

Preduzeća i preduzetnici koji odustanu od ove državne pomoći će, kako istiće – redovno, bez odlaganja, plaćati poreze i doprinose, tj. neće koristiti ni takozvane fiskalne pogodnosti, koje omogućava država i u ovom drugom paketu mera.

Šta da rade novoosnovani koji žele pomoć

Pravo na 60 odsto minimalca za svoje zaposlene imaju privredna društva i preduzetnici koji su osnovani nakon 15. marta ove godine, zaključno sa 20. julom 2020.

Oni moraju da se prijave za pomoć ukoliko je žele. U protivnom – ne dobijaju ništa.

„Novoosnovane firme koje imaju zaposlenih, a po drugom paketu mera imaju pravo na državna davanja i fiskalne pogodnosti, moraće da se opredele za korišćenje ovih mera, podnošenjem poreske prijave PPP-PD za avgust do 15. septembra 2020. godine, u kojoj će za datum plaćanja navesti 5. januar 2021. godine“, objašnjava Aleksandar Vasić.

Novoosnovani preduzetnici koji  nemaju zaposlenih, a imaju pravo na nova državna davanja i fisklane pogodnosti – neće morati da se posebno opredeljuju, već će im državna davanja biti isplaćena jednokratno. Porez na prihod od samostalne delatnosti i doprinosi, koji dospevaju u septembru, odlažu se do podnošenja konačne poreske prijave za 2020. godinu.

Preduzetnicima, osim paušalcima i novoosnovanima,  porez na prihod od samostalne delatnosti i doprinosi, koji dospevaju u avgustu, odlažu se do podnošenja konačne poreske prijave za 2020. godinu.

Paušalcima se porezi i doprinosi koji dospevaju za plaćanje u avgustu odlažu do 5. januara iduće godine.

„Novina u odnosu na prvi paket mera je da novoosnovani privredni subjekti, koji nisu koristili mere i nemaju otvoren kovid račun, nemaju obavezu da se izjašnjavaju o tome u kojoj će im banci biti otvoren, već će se ti računi automatski biti otvoreni  – Poreska uprava opredeljuje u kojoj banci, u slučaju da firma ima račune u više banaka“, kaže Aleksadar Vasić.

Prvih 60 odsto prvog minimalca za zaposlene na računima poslodavaca, prema najavama Ministarstva finansija, biće do 10. avgusta, dok je druga uplata planirana za septembar.

Uslov za dobijanje pomoći države je neotpuštanje više od 10 odsto radnika, tri meseca nakon dobijanja poslednje uplate.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar