Podeli
Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Danas je usvojen pravni okvir za sprovođenje drugog paketa ekonomskih mera koji je država namenila privrednicima. Ukupan paket je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, vredan 66 milijardi dinara i podrazumeva isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec.

Novi paket mera nadovezuje se na prethodni, za koji je izdvojeno 5,1 milijardu evra. Uz to, Narodna banka Srbije omogućila je privredi i građanima novi moratorijum na plaćanje kredita za dva meseca.

“Mikro, mala i srednja preduzeća, koja su dobila minimalnu zaradu u julu mesecu, ne treba da se prijavljuju za nove mere, jer će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu, kao i u septembru za svoje zaposlene. Nastojali smo da to bude jednostavan proces. Ukoliko neko ne želi pomoć države, taj novac može da vrati u trezor Republike Srbije”, istakao je Siniša Mali.

On je dodao da će prvih 60 odsto prvog minimalca za zaposlene biti na računima poslodavaca do 10. avgusta, dok je druga uplata planirana za septembar.

Ministar finansija je istakao da je i preduzećima koja su osnovana nakon 15. marta ove godine, zaključno sa 20. julom 2020, omogućeno da se prijave za pomoć.

“Oni moraju da se prijave i popune PPP-PD obrazac da bi u septembru dobili dve minimalne zarade. S obzirom da je prijavljivanje tokom avgusta, zbog toga će u septembru dobiti dve minimalne zarade, kako je i obećano”, naveo je Mali i dodao da je važno da se i novoosnovanim preduzećima da mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa mera Vlade Republike Srbije.

Ministar je napomenuo da je uslov za dobijanje pomoći države neotpuštanje više od 10 odsto radnika, tri meseca nakon dobijanja poslednje uplate.

Planirano je i da preduzeća iz kategorije velikih pravnih subjekata dobiju pomoć države u vidu 50 odsto minimalne zarade za one radnike koji su imali odluku o prekidu rada i ta preduzeća već imaju ustaljenu proceduru da se do 15. u mesecu prijave sa listom zaposlenih kojima je rad prekinut, kako bi ostvarili pravo na direktna davanja.

“Država Srbija pokazuje koliko je stabilna, koliko novca imamo, da su naše javne finansije u izuzetno dobrom stanju. Sutra ćemo imati i podatke o prilivu PDV-a, kao i o ostalim prilivima u naš budžet, ali već sada mogu da kažem da očekujem mnogo bolji rezultat, ne samo u odnosu na rebalans budžeta iz aprila meseca ove godine, već i u odnosu na inicijalni budžet za 2020. godinu, koji je usvojen u novembru prošle godine”, istakao je Mali.

Ministar finansija je naveo da je jasno da privredna aktivnost u Srbiji postoji, ali i da su vidljivi rezultati mera koje se sprovode.

“Isplatilo se to što smo uplatili svakom punoletnom građaninu po 100 evra. Taj novac je ušao u privredne tokove, isplatilo se i to što smo dali tri minimalne zarade, a tu je i likvidnost. Naglasio bih i značaj Fonda za razvoj, odnosno da je odobreno 1.200 kredita, odnosno 6,8 milijardi dinara već je ušlo u sistem. Po pitanju garantne šeme, preko milijardu evra je već iskorišćeno za likvidnost preduzeća. Odobreno je kredita za oko 10, 11 hiljada preduzeća”, rekao je on.

Mali je precizirao da je za pomoć privredi i građanima ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar