Drugi krug ekonomskih mera: Ko, šta i koliko dobija

Biznis 23. jul. 202015:19 > 16:15
Podeli:
Foto: Shutterstock

Novi paket mera podrazumeva isplatu 60 odsto minimalca na ime podrške isplati zarada za zaposlene u malim i srednjim preduzećima, kao i kod preduzetnika, dok će za mesec dana biti odložena naplata poreza i doprinosa, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Iako smo slušali da „nema para“ i da neće biti dodatnih izdvajanja za  privredu, isti čovek koji je to izjavljivao – predsednik Srbije Aleksandar Vučić – najavio je novi paket mera podrške privredi.

Ministarstvo finansija je danas saopštilo da je „država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene„, a evo i kratkog vodiča kroz „novi paket mera“, dok se čeka da Vlada formalno definiše sve aspekte nove tranše direktne pomoći za privrednike.

Ko ima pravo na uplatu 60 odsto minimalca?

Podrška u vidu isplate u vrednosti 60 odsto minimalca, na ime podrške isplati zarada, namenjena je malim i srednjim preduzećima, kao i preduzetnicima koji imaju radnike.

Podsetimo da je u prethodnom paketu mera Vlada Srbije omogućila gotovo svima koji posluju u privatnom sektoru da koriste mere podrške, osim kockarnicama i onima koji se bave prometom nafte i naftnih derivata, što je naišlo na  brojne kritike stručnjaka, koji su upozoravali da bi pomoć trebalo da bude usmerena samo na najugroženije sektore.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za koliko zaposlenih će biti isplaćena podrška za zarade?

Kako je saopštilo, Ministarstvo finansija je „našlo prostora da nastavi sa merama“, pošto je u prethodna tri meseca isplaćena pomoć u vidu tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata.

„U naredna dva meseca biće isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenima. Prva uplata će u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru. To je oko 18 hiljada dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra“, rekao je, kako stoji u saopštenju, ministar Siniša Mali.

Kada je reč o prethodnom paketu mera, manje kompanije imale su pravo na isplatu celog minimalca od 30.000 dinara, a velike firme koje dokažu da su pretrpele gubitak tokom pandemije na 15.000 dinara po zaposlenom.

Koliko će novi paket mera koštati državu?

Prema podacima Ministarstva finansija, koji su blago rečeno upitni za neke privrednike,  dosadašnji paket podrške bio je vredan 5,1 milijardu evra, dok sada računaju da će dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

Radi se o tome da će, uz podršku isplati zarada u vidu 60 odsto minimalca, država za još mesec dana odložiti naplatu poreza i doprinosa.

„Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto našeg BDP-a. Dakle, država će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara“, istakao je Mali u saopštenju.

Foto: Printscreen N1

Da li će biti novog moratorijuma na kredite?

Narodna banka Srbije još nije izašla sa zvaničnim stavom, ali pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio „bar još dva meseca moratorijuma na kredite, što će važiti i za firme, ali i građane“, čini se da je pristanak centralne banke puka formalnost.

Kada je reč o prethodnom paketu mera, koji je obuhvatio i tromesečni moratorijum na otplatu kredita za građane i privredu, podaci Udruženja banaka Srbije pokazali su da je ponudu banaka da se privremeno „zastane“ sa plaćanjem prihvatilo 94 odsto građana i 92,9 odsto preduzeća.

 

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Šta još privrednici treba da znaju?

Pomoć u vidu isplate minimalca u prošlom paketu mera bila je uslovljena time da preduzeća i preduzetnici barem tri meseca po poslednjoj uplati ne smeju da otpuštaju radnike za koje su dobili novčanu podršku države.

Preduzeća i preduzetnici prijavljivali su se za podršku u vidu minimalca i odlaganja naplate poreza i doprinosa prijavljivali su se preko portala Poreske uprave. Za sada nije objavljeno da li će isti kriterijumi i procedure važiti i za novi paket mera podrške.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar