Ne isplati mi se: Za pomoć države od 18.000 plaćam 30.000

Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nova mera pomoći od 60 odsto minimalne zarade tokom dva meseca za nas u sektoru turizma nema svrhu. Jer, za svakog svog radnika, uz uplatu 18.000 od države, moramo da obezbedimo još 30.000 dinara do punog iznosa minimalne bruto zarade. A mi prihode - nemamo, kaže za Nova.rs Igor Milanović, pokretač inicijative "Sačuvajmo turizam".

„Mi sada ne radimo, u Srbiji je skoro 250 hotela zatvoreno. Ako država daje 60 odsto neto minimalca, to je uplata od 18.000 dinara. Mi moramo da doplatimo još 12.000 do iznosa neto plate i još 18.000 poreza i doprinosa. Praktično, treba da doplatimo još 30.000 dinara po zaposlenom“, objašnjava Igor Milanović, koji je i vlasnik Vile Panorama u Beogradu.

Na deset zaposlenih to je 300.000 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Za dva meseca to je 600.000 dinara. To je oko 5.000 evra minusa za nas koji smo sada u stend-baj modu. Zato smo i predložili da država ili pomeri poreze i doprinose za sledeću godinu, ili ako mogu da daju sektorsku pomoć – da to bude bruto plata“, navodi Milanović.

Inicijativa „Sačuvajmo turizam“ predložila je, kroz peticiju koju je do sada podržalo gotovo 4.000 potpisnika, ukupno – pet mera.

„Prva je isplata bruto minimalnih ličnih dohodaka u narednih šest meseci, tojest do kraja ove godine.  Izračunali smo da tako možemo da opsatnemo – i da sačekamo novu sezonu da ne otpuštamo radnike. Druga mera je otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi. Treća – moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci“, navodi Igor Milanović.

Četvrta mera bila bi dodatna sredstva samo za kredite za sektor turizma i transporta u Fondu za Razvoj Srbije, sa ubrzanom procedurom odobravanja, i hitnom isplatom podnetih i budućih zahteva.

Peti zahtev je odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolnosti.

„Ovom peticijom predlažemo zajedničke hitne mere podrške i pomoći, radi očuvanja poslovanja i radnih mesta u ovim sektorima koje su zvaničnim dopisom uputila udruženja: Srbijatransport, HORES, Udruženje turističkih vodiča Srbije, Udruženja turističkih agencija: ATAS, ANTAS, UTAS, URA i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije –YUTA“, navodi Igor Milanović.

Na pitanje kakvi su im dalji planovi sagovornik Nova.rs ističe da je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež javno najavio da će sledeća pomoć biti – sektorska pomoć za turizam.

„Sada čekamo da se formira vlada i da oni sprovedu što su obećali. Do tada naša inicijativa skuplja potpise“, istakao je Igor Milanović.

Zašto država treba da podrži turizam 

Sektor turizma je Srbiji tokom protekle godine obezbedio devizni priliv od 1,4 milijarde evra. Ostvareno je 10.073.299 noćenja, a broj gostiju bio je 3.689.983.

„U sektoru turizma direktno je zaposleno 60.000 ljudi, sektor je ostvario rast od sedam do 10 odsto u poslednjoj deceniji. Inače, u Srbiji u sektoru turizma posluje ukupno 386 hotela i još 2.500 ostalih, trenutno je otvoreno svega 112 hotela. U maju turizam beleži pad od 83 odsto“, navodi Igor Milanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar