Novac, dinari, pare
Foto: Shutterstock

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da je od ponoći počela prijava građana za 20 evra dodatne novčane podrške države koja će biti isplaćena 7, 8. i 9 decembra, a da se do 8 časova ujutro već prijavilo 3.500 građana.

Ministar je istakao da će 7. decembra, 20 evra biti uplaćeno najstarijim građanima, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sakcija, a da će 8. i 9. decembra i ostali građani Srbije dobiti tu pomoć.

„Obećanje koje smo dali pre dve nedelje smo ispunili, i 30 evra je isplaćeno na račune više od 5,7 miliona građana Srbije. Danas u ponoć krenula je i prijava za 20 evra koje ćemo isplatiti u decembru mesecu“, rekao je Mali za RTS, a saopštilo ovo ministarstvo.

On je naveo da su prijave počele danas i da traju do kraja novembra na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Kako se navodi u saopštenju Mali je naveo da je reč o poslednjem delu paketa pomoći građanima za 2021. godinu.

On je pojasnio da korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, kao i građani koji su se prijavili za 30 plus 30 evra pomoći, ne moraju ponovo da se prijavljuju za 20 evra.

„Mi smo ovu prijavu otvorili za one koji su u međuvremenu postali punoletni, koji su dobili državljanstvo, prebivalište, koji su se predomislili i ipak hoće da dobiju deo pomoći od države“, rekao je Mali i dodao:

„Uložili smo ukupno osam milijardi evra kroz tri paketa pomoći, da pomognemo našoj privredi i građanima Srbije. Svako obećanje koje smo dali isplatili smo u dan i u dinar. Imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto samo za ovu godinu, a sa druge strane smo sačuvali makroekonomsku stabilnost.“

On je istakao i da će udeo javnog duga u BDP do kraja godine biti do 58,2 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

On je naveo i da budžetom za 2022. godinu nije predviđen novi konkretan paket pomoći.

„Pratimo situaciju, gledamo šta se dešava i kada je kovid u pitanju i kada je energetska kriza u pitanju, kako bismo reagovali na vreme. Ono što je najvažnije kada je u pitanju budžet za narednu godinu je da u njemu imamo prosečno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto, odnosno sedam odsto za sve zaposlene, i osam procenata za one koji su u vojsci, koji rade u socijalnoj službi i za zdravstvene radnike“, rekao je Mali.

Bonus video – Oporavite svoj kućni budžet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare